Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya domen innebär inte tvärstopp för drönarfotografering

Publicerad: 28 oktober 2016, 14:29

Att fotografera med drönare är efter en ny dom tillståndspliktigt, men det är möjligt i flera fall att få tillstånd enligt jurister. Inom avspärrat område behövs inga tillstånd.

Foto: Mattias de Frumerie

Enligt en färsk dom i Högsta Förvaltningsdomstolen jämställs drönarfotografering med kameraövervakning. Drönarbranschen varnade för ett totalstopp och Peab stängde direkt igen sin avdelning Peab Air. Men enligt jurister Byggindustrin talat med är läget inte så svartvitt och det finns kryphål.


Ämnen i artikeln:

drönarekameraövervakningslagen

Byggbranschen använder drönare på flera olika sätt och de har bland annat underlättat för visualiseringar och olika typer av mätningar. Nu har en färsk dom i Högsta Förvaltningsdomstolen gjort användningen av drönarfotografering omöjlig i vissa fall, eftersom det enligt domen kan jämställas med en övervakningskamera och därmed kräver tillstånd vilket i praktiken är omöjligt eller väldigt svårt att få i vissa fall.

Läs mer: Drönardom kan slå hårt mot byggbranschen.

När domen kom varnade drönarbranschen för ett totalstopp och exempelvis Peab stängde dirket ingen sin avdelning Peab Air. Men nu nyanseras bilden.

Enligt jurister som Byggindustrin har varit i kontakt med på länsstyrelsen i Uppsala och datainspektionen är det möjligt att få tillstånd. Dessutom bekräftar de att så länge ett område är avspärrat så behöver man inte ha något tillstånd för kameraövervakning. Man måste dock alltid följa de regler som gäller vid kameraövervakning, som bland annat innebär att de som eventuellt ska filmas måste ge samtycke och att det måste skyltas om kameraövervakning. Så fort allmänheten riskerar att filmas gäller dock att man måste söka tillstånd.

Martin Hemberg, jurist på Datainspektionen, berättar att det går att få generella tillstånd i kommuner, län eller till och med hela riket med vissa villkor.  Det kan till exempel vara så att man får fotografera, men är bunden att radera alla bilder eller maska alla där privatpersoner syns. Han tror exempelvis att mätningar av bergtäkter och liknande, där privatpersoner vanligen inte vistas borde kunna få tillstånd. Samma skulle kunna gälla fotografering på höjder där ingen enskild person kan identifieras

– Men om kommersiella intressen ställs mot integritetsskyddet väger alltid det senare tyngst, säger Martin Hemberg.

Flera länsstyrelser har redan gett tillstånd till drönarfotografering mot kameraövervakningslagen, enligt Martin Coborn, jurist på länsstyrelsen i Uppsala. Han känner dock inte till något fall där byggbolag sökt och fått tillstånd. Eftersom att det handlar om en bedömning från fall till fall kan det vara så att olika länsstyrelser kommer att göra olika bedömningar. Men, enligt Martin Coborn, kommer det kommer att klarna i takt med att fler prövningar görs. I en artikel i Dagens Industri framgår dessutom att utländska bolag kan drönarfotografera utan att behöva ta hänsyn till de svenska reglerna.

Relaterade artiklar

Drönardom kan slå hårt mot byggbranschen

"Helomvändning" om drönarfotografering

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.