Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya fasader med tio års garanti mot fukt

Publicerad: 1 juli 2014, 08:57

Tommy Olsson, ordförande för SPEF och Jan Söderström, besiktningsman och byggexpert på tv-programmet Fuskbyggarna. Foto: Staffans Åkerlund Foto: Staffans Åkerlund

”En av de säkraste fasaderna har blivit ett problem”, konstaterade Gino Carinci, ordförande för Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening, SPEF, i sitt seminarium Säker Fasad i samband med politikerveckan i Almedalen.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014Politik

Problemen med fuktinträngning i husfasader började i samband med att metoden att blanda organiska och oorganiska byggmaterial och försegla fasaden med millimetertunn tunnputs.

Cirka 60 000 bostäder har byggts med denna metod som under tidigt 2 000-tal fortfarande var godkänd av Boverket. Den stora debatten om tunnputsens nackdelar när det gäller att klara vatteninträngning blev intensiv 2007.

I Skåne och på Västkusten börjar det nu bli vanligt att hus byggda med metoden rivs och det gäller även hus som ännu inte visat upp symptom på skador. Orsaken till detta är att köpare, hyresgäster och marknaden misstror metoden, menar Jan Söderström, byggnadsinspektör och känd som byggexpert i TV-programmet Fuskbyggarna

I går måndag visade SPEF upp sitt system för säkra fasader som ska att leda till att SPEF:s medlemsföretag från 1 mars 2015 kommer att kunna lämna en tioårig garanti på att fasaderna byggts under kontrollerade former, väderskyddat och med tredjepartskontrollanter.

Det är dessa kontrollanter som nu håller på att utbildas och som får en färdig, självständig organisation klar den 1 mars 2015.

Jan Söderström kritiserade mur- och putsbranschen för att de teg i debatten 2007 men Gino Carinci beskrev allt arbete som pågått i tysthet fram tills man hade ett heltäckande system klart och där medlemsföretagens byggnadsarbetare certifierats. Andra aktörer involverades tidigt därför att det behövs ett systemtänkande som inbegriper materialleverantörer, plåtslageri, arkitekter, försäkringsbranschen liksom möjligheterna att kontrollera och verifiera hela arbetet.

Relaterade artiklar

Tio års kamp mot kommunens bolag

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev