lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya regler för att få in pengar till infraprojekt

Publicerad: 21 november 2016, 12:55

Kommunerna föreslås få ökade möjligheter att förhandla med byggherrar och fastighetsägare om medfinansiering när infrastruktur ska byggas.

Foto: Johanna Åfreds

Regeringen föreslår i en ny proposition ändrade regler gällande kommuners möjlighet att få privata aktörer att bidra ekonomiskt till att bygga infrastruktur.

Ämnen i artikeln:

SverigeförhandlingeninfrastrukturprojektPolitik


Fastigheters värde ökar vanligtvis när infrastrukturen förbättras i närheten. I propositionen ”Värdeåterföring vid satsningar på transportinfrastruktur” föreslår regeringen nu att plan och bygglagen ändras så att kommunernas befogenheter ändras. Tanken är att möjliggöra för kommuner att återfå delar av den värdeökning för fastigheter som uppstår till följd av investeringar i transportinfrastruktur.

Kommunerna ska med andra ord få ökade möjligheter att förhandla med byggherrar och fastighetsägare om medfinansiering när infrastruktur ska byggas. Värdeåterföringen föreslås ske genom frivillig förhandling mellan parterna och ska regleras inom exploateringsavtalen.

Sverigeförhandlingens delbetänkande ”Ett författningsförslag om värdeåterföring” ligger till grund för den nya propositionen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev