söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya regler för kemikalier på gång

Publicerad: 18 november 2015, 13:08

Erik Gravenfors, Kemikalieinspektionen, och Fredrik Olsson, Boverket, berättade om utredningar som snart är klara gällande farliga ämnen i byggmaterial.

Foto: Johanna Åfreds

Regeringsuppdraget om farliga ämnen i byggprodukter är snart klart. "Vår inomhusluft innehåller 6 000 ämnen. 500 av dem härleds till byggprodukter", säger Erik Gravenfors, Kemikalieinspektionen.

Ämnen i artikeln:

BastaBoverketKemikalieinspektionenbyggpolitikPolitikmiljöarbeteutsläpp


Kemikalieinspektionen har haft uppdraget att undersöka om det finns behov av proportionerliga nationella begränsningar av farliga ämnen i byggprodukter. Särskilt fokus är att minska risken för att barn utsätts. Den 1 december ska arbetet presenteras. Kemikalieinspektionens projektledare Erik Gravenfors redogjorde för arbetet under en seminariedag arrangerad av miljöbedömningssystemet Basta förra veckan.

– Vi kommer att lämna ett förslag där prioritet ligger på golv, väggar och innertak, säger han.

Anpassas till EU

Kemikalieinspektionen har även kommit fram till att ambitionen är att så långt det är möjligt anpassa de svenska regleringarna till EU:s regelverk. En harmoniserad standard för gränsvärden för emissioner ska tillämpas och produkterna CE-märkas.

– En annan slutsats är att det är lämpligare att reglera utsläppandet på marknaden än användningen, säger Erik Gravenfors.

Även Boverket går snart i land med sitt uppdrag om att undersöka förutsättningarna för ett nationellt system för att dokumentera byggmaterial. Den 15 december presenterar de ett förslag på hur en så kallad loggbok för byggnader skulle kunna se ut. Boverkets Fredrik Olsson redogjorde under Bastadagen för arbetet hittills.

– En loggbok ska samla befintlig dokumentation om byggnaden och skapa spårbarhet mellan byggnaden, produkten och informationen om produkten. Men loggboken ska inte förbjuda produkter eller värdera material på ett sätt som påverkar byggherrens val, förklarade han.

Fyra alternativ

Bakgrunden till utredningen om loggböcker kommer från försöken att nå etappmålet om ökad resurshushållning i byggsektorn, där Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket påtalat behovet av bättre kännedom om vilka ämnen som finns i bygg- och anläggningsprodukter och i byggnader.

Fredrik Olsson berättade att Boverket jobbat utifrån fyra alternativ. Där har man vägt samman för- och nackdelar av att införa loggbok baserad på stora mått frivillighet, till loggbok som ramlag eller till och med som obligatorisk och en del i ett centralt system som skulle övervakas av exempelvis Boverket.

Relaterade artiklar

Kräver lagstiftning mot farliga ämnen i byggprodukter

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev