Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya regler ska minska byggavfall

Publicerad: 5 mars 2020, 15:32

Cirka en tredjedel av allt avfall som skapas i Sverige kommer från bygg. Nu föreslår regeringen nya regler.


I en lagrådsremiss föreslår regeringen nya regler om bygg- och rivningsavfall. Detta ska både minska mängden avfall och leda till en bättre hantering av det avfall som kommer från byggsektorn, uppger regeringen. Kommunerna får ett tydligare ansvar för privatpersoners bygg- och rivningsavfall.

Regeringen föreslår i lagrådsremissen att de nuvarande reglerna om kontrollplaner i plan- och bygglagen utvecklas så att de omfattar allt bygg- och rivningsavfall, samt byggprodukter som kan återanvändas.

– Det finns stora miljövinster med en utvecklad och förbättrad hantering av bygg- och rivningsavfall. Flera svenska företag arbetar redan med att förbättra återvinningen. Genom att ställa högre krav på verksamheterna kan vi påskynda denna utveckling, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

För att alla ska få en likvärdig service föreslår regeringen att kommunerna ska ta ansvaret för bygg- och rivningsavfall som uppstår när privatpersoner själva bygger eller river.

I EU:s avfallsdirektiv finns ett mål som innebär att 70 procent av det icke-farliga bygg- och rivningsavfallet ska förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas senast år 2020. Detta motsvarar det svenska etappmålet för bygg- och rivningsavfall och förslagen väntas, enligt regeringen, bidra till att Sverige uppnår målet.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.