Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nytt arbetsutskott ska jobba för bättre bygghandlingar

Publicerad: 22 februari 2019, 09:22

Linnéa Lepistö, Peab, och Ulf Larsson, NCC, sitter i Beasts arbetsutskott för bygghandlingar.

Foto: Anders Siljevall

Hanteringen av bygghandlingar är en välkänd tidstjuv i branschen. Nu vill branschföreningen Beast underlätta vardagen genom att ta fram standarder för bygghandlingar. Ett nytt arbetsutskott har bildats för att standarden ska få fäste i branschen.


Branschjättarna NCC, Skanska, Veidekke, JM och Peab har genom Beast tidigare drivit det SBUF-stödda projektet Effektivare granskning som ger branschen verktyg att lättare hantera granskningskommentarer i bygghandlingar under designfasen. Under hösten har Beast fortsatt arbetet genom att arbeta med standarder för bygghandlingar i ett nytt SBUF-projekt.
Målet har varit att standardisera namnrutorna som ska finnas på varje ritning med hjälp av handböckerna Bygghandlingar 90 och en standard framtagen av SIS. Genom att skapa färdiga mallar för de största CAD-verktygen och en fast termlista för metadata som speglar dokumentplattformarna ska ingenting lämnas fritt för tolkning. På så vis kan den manuella handpåläggningen minskas betydligt då standardiseringen gör det enklare för systemstöden att automatisera och digitalisera hanteringen.

– Vid projektstart brukar det oftast gå åt timmar till att diskutera namnrutorna på bygghandlingarna och har vi inte mer enhetlig standard, var och hur informationen finns, är det svårt att effektivisera den manuella hanteringen med systemstöd. Vi har styrt upp rubrikerna och det enda projektörerna behöver göra är att byta till sin egen logga, säger Ulf Larsson, ordförande i Beast.

Ett annat fokus har varit utökade hänvisningar i handlingar för att få ut ännu större nytta av automatiskt genererade hyperlänkar. Genom att med guider och anvisningar med exempel visa var och hur samt varför man skapar utökade hänvisningar för att enklare skapa klickbara länkar i ritningar och dokument i PDF-format

– Det går betydligt enklare och snabbare att navigera mellan bygghandlingarna och skapar rätt förutsättning för pekskärmar samt mobila enheter. Om en ritning saknas eller har fel hänvisning bli detta tydligt då man ser att länken inte fungerar. Det har även tagits fram guide och mallar för rumsförteckning och hantering av rumsbeskrivningar som man sedan även har nytta av i förvaltningen. Guiden kommer underlätta för många roller och användningsområden, även för underentreprenörer och yrkeshantverkarna, den delen i projektet är vi i arbetsgruppen rätt säkra på att det bli en bra inkörsport till fler delar som kommer och troligtvis årets kioskvältare, säger Ulf Larsson.

Beast kommer att fortsätta arbeta för att standarderna ska få fäste i branschen, bland annat genom webinarier och guider som publiceras och fritt tillgängligt på Beast och medlemsföretagens respektive hemsidor. För att underlätta för branschen startas ett eget arbetsutskott för bygghandlingar upp inom Beast för att förvalta och sprida framtagna standarder och anvisningar. I utskottet ingår Ulf Larsson, ordförande, och vice ordförande Linnéa Lepistö, som är BIM-samordnare på Peab. Hon har själv arbetat med ett av Peabs referensprojekt inom projektet, Lokomotivet i Eskilstuna.

– Linnéa kom in slutet av första projektet och blev snabbt en nyckelspelare i arbetsgruppen. Det blir ett annat fokus på enkelhet och engagemang när deltagarna i projektet under framtagandet även ska implementera inom sin egen byggverksamhet och vara stöd till spridning samt tillämpning i branschen, det är upp till oss och även jag själv i min roll inom NCC Building att göra det svåra enkelt för att även lyckas med bred spridning och tillämpning för att få ut nyttan för både interna och externa deltagare i byggprojekten, säger Ulf Larsson, chef operativt stöd NCC Building Sweden.

Projektledare och sakkunnig expert i arbetsgruppen är Marcus Bengtsson på Tikab, med erfarenhet från Locum, Tengbom, White och NKS-projektet.

– Tidigare SBUF-projekt som är slutförda under hösten, kring dokumentplattformar och API med termlista har ett starkt samband med namnruta och termlista med metadata samt hänvisningar i handlingar. Tiden som frigörs när den manuella hanteringen försvinner kan istället läggas på att höja kvalitén på handlingar som ska levereras och konsumeras av många genom hela processen, säger Marcus Bengtsson.

Beasts arbetsutskott för bygghandlingar

■ Ulf Larsson, Ordförande i BEAst arbetskott bygghandlingar
■ Linnéa Lepistö, Vice ordförande
■ Marcus Bengtsson, projektledare och sakkunnig expert

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.