Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nytt lagförslag för att motverka osund konkurrens

Publicerad: 5 februari 2016, 12:45

Från januari 2018 ska företagen göra individuella arbetsgivarinbetalningar för sina anställda, enligt ett förslag som Skatteverket lämnad till regeringen i dag. Huvudskälet till förslaget är att minska osund konkurrens.


Att företagen ska deklarera arbetsgivaravgifter på individnivå har länge efterfrågats av byggbranschen i många år.

– Detta har vi arbetat för sedan 2007. Det är jätteglädjande att det nu finns ett skarpt förslag, säger Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier och i Byggbranschen i samverkan.

I dag lämnar arbetsgivaren varje månad en arbetsgivardeklaration med summorna för de anställdas löner, avdragen skatt och arbetsgivaravgifter. Med individuella arbetsgivarinbetalningar blir det mycket svårare att anlita svart arbetskraft och därmed sätta konkurrensen ur spel.

– Tillsammans med personalliggarna är det här den största nyheten för sund konkurrens som skett inom byggbranschen. Det skapar möjlighet för Skatteverket att reagera direkt och inte först vid årets slut – och för företagen innebär det inget merarbete, samtidigt som det blir omöjligt för de oseriösa att gömma sig bakom klumpsummor, säger Peter Löfgren.

Skatteverkets förslag ger även de anställda insyn i att arbetsgivaren betalar in det de ska.

– Förändringen ökar möjligheten för att det blir rätt från början och eventuella fel kan upptäckas och åtgärdas tidigare, säger Magnus Wallin, enhetschef på Skatteverkets produktionsavdelning.

Om förslaget går igenom den politiska behandlingen ska den nya lagstiftningen träda i kraft i januari 2018.

– Vi hade hoppats på 2017, men det här är en lagsstiftning som måste ändras vid ett årsskifte, och då är 2018 good enough. Det är 11 år sedan vi förde upp frågan så ett år till är ingen stor fråga, säger Peter Löfgren.

Förslaget i korthet

■ Arbetsgivare rapporterar information om löner och avdragen skatt för varje anställd, varje månad.
■ Det som tidigare rapporterats som kontrolluppgift i januari året efter inkomståret rapporteras varje månad istället.
■ En e-tjänst ger den anställde insyn i vad arbetsgivaren har rapporterat in till Skatteverket och Skatteverket kan upptäcka och åtgärda eventuella fel tidigare.
■ Bland andra Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen får tillgång till uppgifter bland annat om anställdas lön. Det innebär att flera myndigheter i framtiden kan fatta beslut om ersättning på det underlag som arbetsgivaren lämnat in till Skatteverket.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.