Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Odell ger välkommet besked om bostadsfinansieringg

Publicerad: 15 december 2008, 14:46

Regeringen snabbutreder hur byggsektorn kan få tillgång till statliga garantier för att hålla bostadsbyggandet uppe. Stoppet för byggandet är ett hot mot välfärden, jobben och situationen på bostadsmarknaden, anser finansmarknads- och bostadsministern Mats Odell.


- Vi har hjälpt bankerna i höst. Nu har vi upptäckt en flaskhals som hotar jobben. Stoppet för byggandet är ett hot mot välfärden, jobben och situationen på bostadsmarknaden.

Det konstaterade finansmarknads- och bostadsministern Mats Odell på måndagen i ett möte med pressen och företrädare för byggindustrin på Peabs hyresbostadsprojekt Ekerö/ Nåttarö i Farsta.

Det är statliga bostadskreditnämnden som ska utreda behovet av garantier för hushåll vars bolån överstiger värdet på bostaden. Så länge hushållen kan hantera sina ränteutgifter anser inte regeringen att de bör tvingas till försäljning.

Men trots att många hushåll är högt belånade tror Mats Odell att risken för tvångsförsäljningar är relativt liten.

- För regeringen är det en säkerhetsåtgärd. Vi vill vara beredda om läget försämras, säger han.

Bostadskreditnämndens uppdrag ska rapporteras till regeringen 31 januari 2009.

Mats Paulsson applåderar Odells besked på måndagen och ger regeringen beröm. Peab med 15 000 anställda i Sverige fruktar annars att uppsägningar liknande de från början av 1990-talet skulle kunna stoppa många av företagets framtidssatsningar eftersom det skulle bli den nya generationen som får gå först.

JM:s Johan Skoglund gör samma bedömning. Om statliga garantier hjälper företagen med den kortfristiga finansieringen är det en mycket god start för vidare arbete med finans- och bostadskrisen inom bygg, menar han.

Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni gör även han tummen upp för Odells besked på måndagen. Sveriges Byggindustrier (BI) ställer sig bakom regeringens förslag för att motverka det minskade bostadsbyggandet.

- Finanskrisen har lett till svåra problem för bostadsföretag att finansiera byggprojekt. Därför är det bra att regeringen snabbt analyserar behovet av garantier för byggnadskreditiv åt sådana projekt säger Bo Antoni, VD på BI.

Andra åtgärder som regeringen föreslår är att utreda garantier för hushåll vars bolån överskrider värdet på bostaden, översyn av dagens regler för kreditgarantier samt möjliggörande av hyrköp av ägarlägenheter.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.