Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Odell kommenterar byggprognosen

Publicerad: 9 juni 2010, 12:00

”Nivån är inte imponerande, men det är en hygglig siffra om man ser till att vi har genomgått en finanskris”, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.


Byggbranschen håller på att resa sig. Detta var huvudbudskapet på Sveriges Byggindustriers (BI) presskonferens om byggkonjunkturen. Med på träffen, som hölls på en av NCC:s byggarbetsplatser i Enskede, fanns kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

- Situationen ser ljusare ut. Det kommer att påbörjas 25 000 bostäder nästa år. Det är en hygglig siffra om man ser till att vi har genomgått en finanskris, kommenterade Mats Odell.

Nivån nästa år beräknas bli lika stor som 2004. Men mycket viktigt, underströk Odell, är att de kommande bostäderna kommer att produceras utan statliga subventioner.

- Det som är värt att peka på är att 2004 års produktion understöddes av mycket kraftfulla statliga subventioner. Skattebetalarna betalade ungefär 2,7 miljarder för att få till stånd 2004 års produktion. Nu kan vi se att det kommer att byggas lika mycket utan subventioner.

Enligt Mats Odell stämmer BI:s prognos relativt väl överens med Boverkets. Boverkets enkät bland kommunerna i år visade att det finns byggplaner på 40 000 bostäder inför nästa år. Boverket har därefter, med erfarenhet från tidigare enkäter, skrivit ned prognosen till 33 000 nya bostäder 2011.

Odell vill gärna lyfta fram två av den egna regeringens reformer som han tror kommer ha betydelse för nyproduktionen av bostäder under nästa mandatperiod. Den ena är införandet av ägarlägenheter. Den andra är trepartsöverenskommelsen som avskaffar allmännyttans hyresnormerande roll från och med årsskiftet.

- Angående ägarlägenheter så har det varit svårt att få till stånd en byggfelsförsäkring för dessa lägenheter. Bankerna har heller inte haft rutiner för den här upplåtelseformen vilket gjort att det finns barnsjukdomar, som i stort sett är övervunna nu. Jag tror att vi kommer att få se en stor produktion av ägarlägenheter framöver, säger Mats Odell.

En friare hyressättning kommer, enligt Mats Odell, också ge effekt.

- Det kommer att bli mer attraktivt att äga och förvalta hyresfastigheter. Ombildningarna i Stockholms innerstad kommer att hejdas. Nu är det långsiktiga förvaltare som bjuder över och vill fortsätta att förvalta de här fastigheterna. Det kommer att bli intressantare att bygga och förvalta hyresrätter.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.