Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Odell vill kompromissa om allmännyttan

Publicerad: 13 maj 2008, 08:13

När utredningen om allmännyttan nyligen var klar beaktades inte kommunernas eget förslag. Nu öppnar bostadsminister Mats Odell för en kompromiss där kommunernas röst väger tungt.


Utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna” lades nyligen på regeringens bord. Där fanns två förslag om allmännyttans framtid. Den affärsmässiga modellen innebär att de kommunala bostadsbolagen ska sträva efter vinst, vilket är förenligt med EG-rätten. I självkostnadsmodellen däremot är det inte vinst som är viktigast utan att kostnaderna täcks, något som det är osäkert om EG-rätten godkänner.

Ett tredje förslag, som arbetats fram av Sveriges kommuner och landsting (SKL) beaktades inte i utredningen. Nu har dock bostadsminister Mats Odell fått upp ögonen för kommunernas modell, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Om den hade varit förenlig med EG-rätten, vilket ingen av oss idag vet, så hade den varit väldigt smaklig att kunna genomföra. Låt oss nu titta på om den är det. Jag hoppas att den är det, säger bostadsminister Mats Odell, till Sveriges Radio.

SKLs förslag har landets kommunpolitiker bakom sig. De föreslår att de allmännyttiga bostadsbolagen ska drivas affärsmässigt men inte med vinstmaximering.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.