Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Offentliga upphandlingar förenklas

Publicerad: 15 april 2010, 07:48

Regeringen vill förenkla offentliga upphandlingar. Syftet är bland annat att underlätta för mindre företag att delta i upphandlingar. Det framgår av en proposition som läggs i dag.


Regelverket skärps på flera sätt. En avtalsspärr i tio eller 15 dagar efter beslutet om att tilldela en leverantör ett kontrakt införs. Konkurrensverket ska kunna föra talan i domstol för att påföra en upphandlande myndighet eller enhet en avgift på max 10 Mkr vid otillåten direktupphandling.

I syfte att underlätta för framförallt små och medelstora företag att delta i upphandlingar föreslås att upphandlade myndigheter ska begära in uppgifter från Skatteverket och Kronofogdemyndigheten istället för att företagen gör det på egen hand. Ett företag ska också kunna åberopa annan leverantörs kapacitet vid upphandlingar under tröskelvärdena.

Ett nytt upphandlingsförfarande, konkurrenspräglad dialog, införs vid särskilt komplicerade kontrakt. Det syftar till att definiera hur myndighetens behov bäst kan tillgodoses av upphandlingen. Bestämmelser om elektronisk auktion förs in i upphandlingslagarna.

Ingrid Kindahl - ingrid.kindahl@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.