Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ökad chans att få rätt om tillgänglighet

Publicerad: 1 december 2014, 11:08

Clas Lundstedt, pressansvarig hos DO.

Foto: DO

Vid årsskiftet får personer med funktionsnedsättning en bättre möjlighet att hävda sin rätt när en verksamhet inte lever upp till lagens krav på tillgänglighet.


– Många hör av sig till oss om bristande tillgänglighet. Nu får vi på Diskrimineringsombudsmannen (DO) en möjlighet att utreda principiellt viktiga ärenden och driva dem i domstol, säger Clas Lundstedt, pressansvarig hos DO.

Hur en fastighet ska se ut för att leva upp till dagens krav på tillgänglighet regleras bland annat i plan- och bygglagen. Nu införs också ett förbud mot bristande tillgänglighet i diskrimineringslagen. Det innebär att personer med funktionsnedsättning kan hävda sin rätt till att exempelvis en restaurang, butik eller arbetsplats ska vara tillgänglig. DO får i och med lagändringen möjlighet att företräda personer som vill påpeka brister i tillgänglighet som går att pröva juridiskt.

– Det nya förbudet ska bidra till att öka tillgängligheten i samhället så att människor med funktionsnedsättningar ska kunna delta på likvärdiga villkor. Detta är alltså ett komplement till de lagar som redan finns, säger Clas Lundstedt.

Bortsett från den skyldighet som arbetsgivare och högskolor har haft att vidta skäliga åtgärder för tillgänglighet så utökas alltså skyldigheten till att gälla i princip alla områden där diskrimineringslagen gäller. DO får in ett antal ärenden varje år om bristande tillgänglighet inom exempelvis kollektivtrafik och tillträde till restauranger och butiker. Lagändringen innebär att personer med funktionsnedsättningar ska ha en bättre möjlighet att hävda sin rätt gentemot exempelvis en butik eller restaurang som inte följt gällande lagstiftning.

– Även enklare åtgärder som inte är krav enligt lag eller annan författning kan anses vara berättigade, till exempel att flytta om varor i butiken eller att ta bort trösklar. Kraven gäller dock inte företag inom hotell, restaurang och handel som sysselsätter färre än tio arbetstagare. Däremot omfattas alla sjukvårdsföretag av det nya förbudet mot diskriminering, säger Clas Lundstedt.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.