Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Oklart kring regeringens byggbonus för kommuner

Publicerad: 25 april 2016, 08:50

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Foto: Rosie Alm

Förra veckan aviserade regeringen en ”byggbonus”, ett bidrag för kommuner som bygger bostäder. Totalt avsätts 1,85 miljarder under 2016. Men hur pengarna ska fördelas mellan landets kommuner, och till vad de ska användas, är fortfarande oklart.


Ämnen i artikeln:

bostadsutveckling

Det aviserade bidraget för kommuner som bygger är en del av budgetpropositionen för 2016 och är resultatet av en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet. Under 2016 avsätter regeringen 1,85 miljarder till bidraget, 2017 avsätter de 1,8 miljarder och därefter 1,3 miljarder årligen.

– I dagsläget framgår det inte vad pengarna ska användas till. Går de till att kommunerna ska snabba på detaljplaneprocessen och höja sin kompetens i den frågan, då är det väl använda pengar. Bristen på byggklar mark är ett av de största hindren för bostadsbyggande i dag. Men om pengarna bara ska fylla på den kommunala kassan kommer de att försvinna i ett stort svart hål, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Regeringen har presenterat ett antal kriterier som en kommun ska uppfylla för att få ta del av bidraget. Men hur pengarna ska fördelas mellan landets kommuner, och vad kommunerna ska använda pengarna till, framgår inte av regeringens besked.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att regeringen presenterar byggbonusen innan detaljerna är klara, det andas en viss desperation. Varför gör man det annars i denna ordning? undrar Björn Wellhagen

Kriterier för byggbonusen

Följande kriterier ska en kommun uppfylla för att få ta del av bidraget:

■ Kommunen ska under en 12-månadersperiod ha gett startbesked till minst en bostad
■ Kommunen ska under innevarande eller föregående mandatperiod ha antagit riktlinjer för bostadsförsörjning enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjning.
■ Kommunen ska undre innevarande eller föregående mandatperiod ha antagit en ny översiktsplan eller gjort en översyn av planens aktualitet.
■ För en del av bidraget, 60 procent av det totala beloppet, gäller även att kommunen ska ha minst en nyanländ folkbokförd invandrare som fått uppehållstillstånd under en 12-månadersperiod.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

bostadsutveckling

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.