Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Oppositionen vill ha rotavdrag även för flerbostadshus

Publicerad: 23 april 2009, 08:58

Oppositionspartierna S, V och MP vill införa rotavdrag även för flerbostadshus. Villkoret är att renoveringsarbetena ska ge energibesparingar på 30 procent. Den totala satsningen skulle vara sex miljarder kronor per år och ge 15 000 byggjobb.


Oppositionspartiernas utspel på torsdagen om att införa ett rotavdrag för energibesparande åtgärder för flerfamiljshus tas emot positivt av Sveriges Byggindustrier (BI).

– Det är investeringar som vi vet behöver göras. Därför tycker vi att man kan tidigarelägga dem i det svåra konjunkturläge vi befinner oss i nu, men annars vill vi inte ha stödinsatser. De tenderar att ställa till mycket problem på marknaden, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på BI.

Förslaget innebär att 2 miljarder kronor per satsas på energibesparande renoveringar i flerbostadshus. Kravet är att renoveringen leder till en minskad energianvändning på minst 30 procent. Stödet skulle vara 50 procent av arbetskostnaden upp till 100 000 kronor per lägenhet och beräknas räcka till renovering av 50 000 lägenheter per år.

Dessutom föreslås en extra klimatbonus på max 10 000 kronor per småhusfastighet eller bostadsrättslägenhet som läggs till det befintliga rotavdraget.

Den totala satsningen skulle uppgå till sex miljarder kronor och ge omkring 15 000 byggjobb i rotsektorn.

– Den invändning jag kan se är att det är svårt att definiera vad 30 procent innebär, hur man ska mäta det, säger Fredrik Isaksson.

S, V och MP öppnar även för att gå småföretagen till mötes vad gäller kritiken mot den så kallade fakturamodellen som införs den första juli i år.

Modellen innebär att den som köper en rot- eller rut-tjänst får göra avdraget direkt hos den som utför tjänsten. Det är sedan den som utfört tjänsten som får begära skatteavdraget från Skatteverket.

Detta har kritiserats, bland annat av Sveriges Byggindustrier, för att skjuta över risken på företagen. Det är svårt att kontrollera att kunden har rätt att göra rotavdrag och intet har nått taket för skatteavdrag, som går vid 100 000 kronor.

Hantverkarna kan begära intyg från Skatteverket för att se att kunden har utrymme kvar på sitt skattekonto, men det är ingen garanti för att pengarna finns kvar när jobbet är utfört. Någon annan kan ha hunnit före med sina kvitton.

Andra risker är att kunden inte är rättmätig ägare till fastigheten och då inte har rätt att göra avdrag över huvudtaget. Fakturamodellen skjuter också över den administrativa bördan från köparna till företagen.

Det BI saknar i oppositionens förslag är att man inte främst ser rotavdraget som en åtgärd för att motverka svartarbete.
– Det är mycket oroväckande att politiker argumenterar för ROT-avdraget från sysselsättningssynpunkt. Den stora vinsten med ROT-avdraget är det gör svarta jobb vita och förbättrar konkurrensen för seriösa företag, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI, som tycker det är djupt olyckligt att omvandla ROT-avdraget till en tillfällig insats.
Oppositionens förslag:

*2 miljarder kronor per satsas på energibesparande renoveringar i flerbostadshus. Kravet är att renoveringen leder till en minskad energianvändning på minst 30 procent.

* Stödet är 50 procent av arbetskostnaden upp till 100 000 kronor per lägenhet. Skatteavdraget beräknas räcka till renovering av 50 000 lägenheter per år.

*Det nuvarande rotavdraget, med en skatterabatt på 50 procent av arbetskostnaden upp till 100 000 kronor blir kvar.

*En klimatbonus på 10 procent som kan ge 10 000 kronor i avdrag per småhus eller lägenhet i bostadsrättsförening införs som komplement till det nuvarande rotavdraget. Bidraget kopplas till fastigheten, inte till ägaren.

*Den totala investeringen är sex miljarder kronor och ska enligt oppositionspartierna S, V och MP ge cirka 15 000 byggjobb.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.