Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Perbo lovar hjälp att riva bygghinder

Publicerad: 9 juli 2011, 14:52

– De kommunala olikheterna är en snabbt stigande stjärna bland förklaringarna till hur det kommer sig att det fortfarande byggs för få bostäder i landet. Det sade Ulf Perbo, statssekreterare på socialdepartementet på det mycket välbesökta Almedalsseminariet "Kvalitet och effektivitet i bostadsbyggandet" på fredagseftermiddagen.


Civil- och bostadsministern Stefan Attefall och hans statssekreterare Ulf Perbo fick ärva projektet Hållbart samhällsbyggande i världsklass av finansdepartementet som startade projektet i fjol tillsammans med byggsektorn.

Bakgrunden var de två utredningarna Skärpning gubbar och Sega gubbar som gjorde under 2000-talet. Mats Odells statssekreterare Dan Ericsson inledde en serie samtal över de problem som rapporterna pekade på och detta ledde fram till initiativet Hållbart Samhällsbyggande i världsklass.

Till årets politikervecka bjöd socialdepartementet in till ett uppföljningsseminarium med diskussioner inför publik.

Men på fredagen, efter att ha lyssnat på korta rapporter från intressenterna som sedan ett år utreder frågorna i ett antal arbetsgrupper som fördjupar sig i byggsektorns problem, kunde Perbo summera sin syn på Skärpning gubbar och Sega gubbar.

– Den svenska byggsektorn är inte sämre än än andra länders, snarare tvärtom. Jag har också invändningar mot synen att de svenska byggkostnaderna stiger så mycket mer än motsvarande kostnader i andra länder.

Problem finns det, menade Perbo, eftersom Sverige inte kan producera bostäder i den takt som behoven uppstår. Under semninariets gång fyllde noteringrna i Perbos A4-block ett antal sidor.

Många av noteringarna gjordes i samband med klagomålen mot kommunala skillnader i regelkraven.

– Vi har pratat med Boverket om detta, säger Ola Månsson, VD för BI. Det ä'r ett stort problem att kommunerna har så olika tolkningar av Boverkets regler.
Bertil Rignäs, ordförande i Sabos byggherregrupp underströk samma sak.

– Kommunernas ambition att vara bäst i klassen när det gäller kraven på byggandet är ett hinder för teknikutvecklingen och olikheter i kraven på exempelsvis passivhus och bromsar utvecklingen mot industriellt byggande som annars skulle kunna pressa ner byggkostnaderna.

Besqabs vd Kjell Jansson tycker att debatten om byggkostnaderna oftast är helt förvirrad.

– Byggföretagen måste självfallet bygga för att tjäna pengar åt sina ägare och anställda och tar därför ut det som marknaden är beredd att betala.

Det finns andra hinder som håller tillbaka tillräckliga byggvolymer.
Men som marknaden nu ser ut så finns det faktorer som sätter stopp för till exemper byggandet av nya hyresrätter.
– I dag går det faktiskt tt bygga hyresrätter med lönsamhet i Stockholm, säger Kjell Jansson. Att det inte produceras fler hyreslägenheter beror framför allt på bankerna som ställer krav som innebär att byggföretagen måste binda upp eget kapital motsvarande en fjärdedel av totalkostnaden under hela byggtiden och fram till att projektets sålts.

Det sätter gränserna för hur stora åtaganden byggföretagen kan göra totalt sett.
När det gäller egna projekt med borätter säger Kjell Jnsson att han är förvånad att så många som 20 procent av Besqabs kunder köper sina bostäder på ritningarna, utan att ha sett dem i verkligheten.

Ulf Perbo avlutade seminariet med att han kände tillfredsställelse med att så många av bygghindren gällde de kommunala olikheterna och tolkningar v nya PBL.
– Det betyder faktiskt tt vi, departementet, har möjligheterna att göra något åt saken.

I samarbetet Hållbart samhällsbyggande i världsklass deltar Boverket, Byggnads, Byggherrarna, Byggmaterialindustrierna, EIO, Fastighetsägarna, Ledarna, Sabo, SKL, Socialdepartementet, Svenska Teknik- och Designföretagen, Sveriges Byggindustrier och VVS-företagen.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.