måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Pessimism sedan bostadssamtalen havererat

Publicerad: 21 juni 2016, 10:38

Bostadsminister Peter Eriksson och Finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens plan för hur bostadsbyggandet ska öka efter att samtalen med Alliansen havererat. Foto: Regeringen

Bostadssamtalen mellan regeringen och alliansen som pågått under våren har brakat samman. De båda har nu lagt fram egna program för hur bostadsbyggandet ska hållas högt. Beskedet mottogs med stor besvikelse på Sveriges Byggindustrier som nu tror att det blir svårt att nå det uppsatta målet på 700 000 nya bostäder till 2025.

Ämnen i artikeln:

Sveriges ByggindustrierNCCregeringenPeter WågströmBjörn WellhagenPolitikbostadspolitik

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Under våren har regeringen och alliansen i gemensamma samtal försökt enas om en bostadpolitik som skulle stå sig över regeringsskiften och ge en långsiktighet i spelreglerna på bostadsmarknaden som har saknats. Det misslyckades. I dag gick regeringen ut med en egen promemoria, bestående av 22 punkter, som den hoppas ska få fart på bostadsbyggandet. Samtidigt gick allianspartierna ut med sju punkter på DN-debatt som de å sin sida är övertygade ska nå samma mål. (Se vidhängande artiklar)

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, beklagar att samtalen inte kom fram till önskat resultat.

– Det här är jättetråkigt. Vi hade ett fönster öppet om en förändring mot en långsiktig lösning av bostadspolitiken, men det är nu stängt. Nu tror jag knappast att det är det är möjligt att nå målet om 700 000 nya bostäder till 2025. Det ser oerhört svårt ut.

Han säger att bostadspolitiken är extra beroende av långsiktiga spelregler, eftersom ledtiderna är så långa. En av anledningarna till att samtalen brakade samman var att parterna inte kan enas om huruvida subventioner är en bra eller dålig väg för att lyfta bostadsbyggandet.

– Det är ett typexempel och när de reglerna ändras blir det en ryckighet som inte gagnar någon, säger Björn Wellhagen.

Hans drömscenario för samtalen hade varit att parterna hade lyckats enas om hur skatte- och finansieringssytemet kring bostadsbyggandet ska se ut, hur kompetensfrågorna ska lösas och hur hyressättningssystemet ska se ut.

Peter Wågström, vd och koncernchef för NCC, tycker att det är bra att samtalen har förts, men beklagar att de inte ledde till någon överenskommelse.

– Sån är ju politiken. Jag vill inte säga att det här är någon katastrof. Förhoppningsvis har de under samtalens gång kommit fram till vad de kan enas om och det är ju positivt.  Tyvärr kommer det väl nu att fortsätta som det gjort tidigare där bostadspolitiken ändras efter ett eller annat partis hjärtefråga, vilket i förlängningen brukar förändra spelreglerna på andra områden, säger Peter Wågström.

Just olika partiers utspel om sina hjärtefrågor och positioneringar tidigt i samtalen, gjorde att han tidigt tappade hoppet att samtalen skulle nå ända fram. Han vill inte spekulera i hur han tror att de havererade samtalen kommer att påverka takten på bostadsbyggandet.

Relaterade artiklar

Därför lämnar Alliansen bostadssamtalen

Regeringens 22 punkter för ökat bostadsbyggande

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev