Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Peter Eriksson: ”Ett väldigt intressant möte”

Publicerad: 5 april 2017, 10:53

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) .

Foto: Fredrik-Hjerling

Mötet med byggbranschen om digitaliseringsfrågorna var väldigt givande, tycker bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP). Han fick en del förklaringar till varför den digitala omställningen går relativt trögt i byggbranschen.


– Ja, det var ett givande samtal på flera sätt. Dels är det många som säger att det är väldigt komplicerade processer i byggbranschen. Det är många aktörer och många konfliktytor och många människor med olika bakgrund som ska samordnas. Det gör det svårare än om man har en organisationsstruktur, säger Peter Eriksson.

En annan insikt för ministern är att det finns en ganska låg koppling mellan universiteten och byggbranschen.

– Det finns en del undantag exempelvis vad gäller den industriella produktionen som har en del samarbeten med Luleå tekniska universitet, men kopplingen mellan branschen och universiteten skulle generellt kunna bli starkare, säger Peter Eriksson.

Där tror han att staten skulle kunna bidra genom att initiera sådana långsiktiga forskningsprojekt för att öka digitaliseringen i byggbranschen.

– Det skulle exempelvis kunna vara projekt kring arbetet med standardiseringar som BIM, säger Peter Eriksson.

Just standarder vad gäller bygglov och detaljplaner är något som Peter Eriksson själv har tagit initiativ till under sin tid som minister.

– Detta är något som branschen var mycket positiv till i dag och tyckte borde utvecklas mer, säger Peter Eriksson.

Ytterligare en sak som Peter Eriksson fann intressant under onsdagsförmiddagens rundabordssamtal var byggherrarnas betydelse för den digitala utvecklingen.

– Att det behövs starka kunder och beställare som driver på den här utvecklingen genom att ställa sådana krav. Här skulle den offentliga sektorn kunna ta ett större ansvar för ny teknik och effektivare produktion. Trafikverket gör det i viss mån redan, men vi skulle kunna göra det även på husbyggnadssidan. Det fanns en stor enighet kring detta runt bordet om att det finns en stor potential i detta, säger Peter Eriksson.

Nu ska han fundera på hur regeringen på bästa vis kan främja den digitala utvecklingen i byggbranschen.

– Ett första steg kan vara att ta ett seminarium med Boverket och Lantmäteriet om hur utvecklingsarbetet med standarder går där och jag kan även tänka mig att initierar samarbeten som kopplar ihop byggbranschen med universiteteten.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.