Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Peter Eriksson på Bofrämjandet: ”Vi måste bygga nya städer”

Publicerad: 6 december 2016, 14:16

bostadsminister Peter Eriksson (MP). Foto: Ninni Andersson

På Bofrämjandet höstseminarium skärpte bostadsminister Peter Eriksson (MP) sina argument för att bygga nya städer och pekade på nytt ut Läggesta i Strängnäs kommun som lämplig plats för en stad på 50 000 eller 100 000 invånare.

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietPeter ErikssonPolitikbostadsutvecklingstadsbyggnad

Digitaliseringen av planprocessen blir så omfattande och genomgripande att det inte fungerar om skilda myndigheter, länsstyrelserna, kommunerna och lantmäteriet var och en för sig genomför digitaliseringsprojekt.

– Vi vill digitalisera hela planprocessen. Det är min strävan varje dag på jobbet.

Det underströk Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister på Bofrämjandets höstseminarium på måndagseftermiddagen.

– Får vi bra digitala översiktsplaner kan detaljplanearbetet förenklas, sade han och upprepade tankarna på att bygga helt nya städer på platser med goda kommunikationer som ett verksamt sätt att bygga bort bostadsbristen.

Regeringen har tillsatt en särskild samordnare i bostadsfrågan, Johan Edstav (MP), som också är ordförande i Regionförbundet i Uppsala, vilket fick mycket uppmärksamhet i mitten av november för Peter Erikssons utspel då bland annat Läggesta i Strängnäs kommun pekades ut som lämplig plats för en ny stadsbebyggelse.

Läs mer: Regeringen vill se helt nya städer.

På Bofrämjandet höstseminarium skärpte Peter Eriksson sina argument för att bygga nya städer och pekade på nytt ut  Läggesta i Strängnäs kommun som lämplig plats.

– Läggesta ligger bara 30 minuter med järnväg från Stockholms innerstad. Det skulle utan vidare gå att bygga en stad för 50 000 till 100 000 personer på platsen.

Peter Eriksson har själv bott i Strängnäs och känner trakten väl.

– Att idén inte väcker större gensvar hos Strängnäs kommunledning beror nog mest på att det skulle kännas jobbigt för kommunalrådet att Strängnäs inte längre skulle vara störst i kommunen.

Peter Eriksson aviserade också en tuffare linje i bostadsfrågan från regeringens sida. Det före detta kommunalrådet i Kalix i början av 2000-talet vill helt enkelt bli tuffare mot kommunerna.

– Vi behöver ett tydligare statligt ledarskap. Vi måste kunna visa att ”nu gör vi så här.”

Han aviserade även att regeringen på torsdag tar beslutet om näranollenergidirektivet och överlämnar det till Boverket. De nya reglerna träder i kraft 2019 och byggsektorn har länge efterlyst besked om de nya bestämmleserna.

Det har tagit sex år att komma så här långt och vi är sist i Europa med att ta beslutet.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev