Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Politiker efterlyser billigare byggande

Publicerad: 25 mars 2010, 15:19

- Byggherrarna måste bygga även för äldre med tunna plånböcker, uppmanar Barbro Westerholm (FP).


Fram till 2050 kommer Sveriges totala folkmängd att öka obetydligt. Antalet personer över 65 år kommer däremot att öka med 50 procent och de som lever efter att de har fyllt hundra kommer att vara fyra gånger fler än i dag.

– Det är den framtid som vi har att förhålla oss till, säger riksdagsledamot Barbro Westerholm (FP).

Barbro Westerholm har under sin tid i riksdagen lagt stort fokus på hur samhället ska ordnas för att ta större hänsyn till de äldre.

Hon har bland annat lett den statliga utredningen ”Bo bra hela livet” och vill nu se att några av resultaten därifrån förverkligas. Det handlar om alltifrån höjt bostadstillägg för pensionärer till att bygglagstiftningens krav på tillgänglighet verkligen efterlevs.

– Kraven på dem som bygger måste skärpas. De regler som finns om tillgänglighet efterlevs inte. Det handlar ofta om enkla saker som inte är så kostsamma, till exempel att ha en dörröppnare i porten, breda dörrar och att plocka bort trösklar.

I Sverige saknas, enligt Barbro Westerholm, mellan 50 000 och 100 000 hissar i flerbostadshus. Att fler av dem förses med hiss är viktigt. Hennes önskan är att ett tillgänglighetsbidrag instiftas.

– Många skulle dra nytta av ökad tillgänglighet. Bland annat barnfamiljer har lika stort behov som äldre av dörröppnare och bättre framkomlighet, säger hon.

Ett höjt bostadstillägg för pensionärer skulle stimulera efterfrågan på senior- och trygghetsbostäder. Samtidigt, anser Barbro Westerholm, måste de som bygger även kunna producera för äldre personer som inte har så god ekonomi.

– Pensionssystemet i framtiden följer samhällsekonomin och är så utformat att alla ska jobba längre. Men alla kommer inte att klara att jobba tills de blir närmare sjuttio år gamla och det måste byggbranschen ha i bakhuvudet redan nu.

Barbro Westerholm efterlyser att aktörerna på bostadsmarknaden blir bättre på att saluföra fördelarna för äldre med att sälja villan och flytta till exempelvis ett seniorboende. Kommunerna anser hon måste jobba mer med att kartlägga vilka behov som finns och skynda på hanteringen av ärenden som har med äldres boende att göra.

– Det finns exempel på äldre som har gått ihop och tagit initiativ till att skapa gemensamma seniorboenden. Men när det tar mellan tre och sex år att få planerna genomförda är det en alldeles för lång tid i en äldre människas liv. Kommunerna måste öppna dörrar för de äldre och skynda på den här typen av ansökningar, säger hon.

Ett glädjeämne för Barbro Westerholm är att antalet vård- och omsorgsboenden, till exempel servicehus, ökade för första gången under 2009 efter att ha varit offer för kommunernas nedskärningar ända sedan 1990-talet.

Positivt är också att det nu börjar byggas trygghetsboenden. Hit kan äldre flytta som på grund av ensamhet och otrygghet vill ha ett boende där det finns personal som tar initiativ till olika aktiviteter och där de kan äta tillsammans och umgås med andra.

Hon hänvisar till studier som har visat att äldre i trygghetsboenden fått ett kraftigt minskat behov av vård och omsorgsboende.

– Det handlar om stora pengar. Därför har kommunerna svängt och satsar nu mer på trygghetsbostäder.

I dag bor Barbro Westerholm, som fyller 77 år i år, tillsammans med sin man i en bostadsrätt i Stockholms innerstad. På frågan om hur hon själv vill bo i framtiden svarar hon att förhoppningen är att kunna bo kvar i den nuvarande bostaden lång tid till.

– Vi har tagit bort trösklar och gjorde badrummet mer tillgängligt när det ändå skulle renoveras. Vi bor bekvämt, men hade vi bott i villa skulle vi nog ha valt att flytta till någon typ av seniorboende, säger hon.

FAKTA: TRE SORTERS ÄLDREBOENDE
Trygghetsbostäder: Bostäder som upplåts med hyresrätt. Bostäderna är avsedda för äldre som inte vill bo kvar hemma men är för friska för att få plats i vård- och omsorgsboende. I trygghetsboende finns tillgång till bland annat gemensamhetslokaler, måltider och personal viss tid av dygnet.

Vård- och omsorgsboende: Bostäder för människor med demens och/eller multisjuklighet. Kallas även för särskilt boende. För att få flytta hit krävs biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen.

Seniorboende: Bostäder (hyresrätt, bostadsrätt eller kooperativ hyresrätt) som är avsedda för personer över en viss ålder, till exempel 55+. Bostäderna omfattas inte av någon särlagstiftning utan hit kan alla flytta som uppfyller åldersgränsen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.