Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Politikerna har gett Nobel Center klartecken

Publicerad: 26 april 2016, 14:53

Stockholms Kommunfulmäktige sa sent på måndagskvällen ja till detaljplanen som gör det möjligt att bygga Nobel Center på Blasieholmen i centrala Stockholm. Det var dock inte utan motstånd.


Det var trion Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern som röstade för detaljplanen och som därmed gav förslaget majoritet. Samtliga andra partier hade invändningar och röstade emot.

Från kristdemokratiskt och liberalt håll är det bland andra estetiska invändningar mot förslaget. Fi tycker att det är fel investerade pengar. Både Vänsterpartiet, Miljöpartiet Liberalerna och Sverigedemokraterna har bland annat kulturhistoriska invändningar mot projektet, då det tullhus som nu ligger på platsen måste rivas.

Enligt uppgifter i Dagens Nyheter hade dessutom omkring 1 000 personer samlats utanför Stadshuset för att protestera mot bygget.

Om nu allt fortsättningsvis går enligt plan kan det nya Nobel Center invigas tidigast på Nobeldagen, den 10 december 2019. Byggstarten kan ske någon gång under slutet av 2016 eller början på nästa år, enligt fullmäktiges protokoll.

Men allt är inte klart för byggnation efter måndagens beslut. Det återstår laglighetsprövning av beslutet. Den kan ta allt mellan sex månader och ett och ett halvt år beroende på hur många som överklagar, Susanne Lindh, vd för Nobelhuset. Hon är dock optimistisk till att det kommer att bli ett positivt besked även efter laglighetsprövningen.

– När vi har alla tillstånd på plats kommer det att gå ganska fort till byggstart eftersom vi har kommit långt med all förberedande projektering, säger Susanne Lindh.

När det blir dags för att upphandla entreprenörer har gruppen redan sett ut vilka som skulle kunna bli aktuella får en förfrågan, men är fortfarande öppna för propåer från entreprenörer som tror sig vara kompetenta att genomföra entreprenaden, enligt Susanne Lindh. Det blir alltså aktuellt tidigast i höst.

Bygget kommer att genomföras som en samverkansentreprenad med total- eller utförandeentreprenad, enligt Susanne Lindh.

Enligt Susanne Lindh är grundläggningen den tekniskt mest krävande delen av det planerade bygget.

– Det är en trång plats och vi kommer att gräva oss ner ganska långt i backen eftersom vi ska ha två våningsplan under mark, säger hon.

Budgeten för projektet är satt till 1,2 miljarder kronor, enligt 2014 års prisnivå.

Om Nobel Center

Nobel Center ska bli en samlingspunkt kring Nobelpriset och Nobels minne. Där kommer finnas utställningar, hållas föreläsning med mera kring Nobelprisets ämnesområden och pristagarna. Det är ritat av arkitakterna David Chipperfield och Christoph Felger som 2014 vann arkitekttävlingen.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News