Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Premiär för stapelbar bostadsmodul

Publicerad: 19 juni 2014, 08:58

Bild 1/4  Per-Erik Eriksson på SP Trä som leder Smart Housing Småland. Foto: Smart Housing Småland

Foto: Smart Housing Småland

Projektet Smart Housing Småland vill öka produktiviteten och konkurrensen i byggbranschen genom ökat industriellt byggande. I samband med politikerveckan i Almedalen inviger de sin första bostadsprototyp.


Ämnen i artikeln:

husfabrikAlmedalen 2014Smart Housing Småland

Bostadsprototypen kom till genom en serie arbetsmöten där hustillverkare, forskare och arkitekter deltog. Resultatet är en bostadsmodul på 48 kvadratmeter som rymmer två hushåll. Modulen kan transporteras på en vanlig lastbil och staplas i upp till sex våningar.

– Vårt mål är att kombinera trä och glas för att få yteffektiva och klimatvänliga bostäder.  Om vi använder glas och trä på ett smart sätt, får vi ljusa, yteffektiva och hållbara lägenheter som vanliga människor har råd med, säger Per-Erik Eriksson på SP Trä som leder Smart Housing Småland.

Genom att delta i Almedalen hoppas Smart Housing Småland att de ska nå ut till bostadspolitiker, bostadsbolag och byggherrar.

– En vettig bostadsförsörjning är en central demokratisk uppgift, säger Per-Erik Eriksson.

I dag byggs cirka 10-15 procent av flervåningshusen industriellt i trä. Det är en relativt hög andel jämfört med andra europeiska länder.

– Men på många håll är okunskapen fortfarande stor. För oss är det en stark anledning att finnas, säger Per-Erik Eriksson.

Projektet Smart Housing Småland kom till för ungefär ett år sedan. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, är projektansvariga. Projektet stöds även av länsstyrelserna och regionförbunden i Småland samt ett antal branschorganisationer, lärosäten och företag.

Smart Housing Småland i Almedalen

Bostadsprototypen finns på plats H 504 hela veckan. Den officiella invigningen sker klockan 17.30–18.30 den 30 juni. Dessutom arrangerar Smart Housing Småland ett antal frukostsamtal med deltagare som testat bostadsmodulen genom att sova över en natt.

■ Frukostsamtal den 30 juni klockan 8-9 med Per-Olof Sjöö, ordförande GS-facket, och Ingela Edlund, andre vice ordförande LO
■ Frukostsamtal den 1 juli klockan 8-9 med Gabriel Wikström, ordförande SSU.
■ Frukostsamtal den 2 juli klockan 8-9 med Benjamin Dousa, ordförande moderata studenter.
■ Frukostsamtal den 3 juli klockan 8-9 med Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson, Centerpartiet.
■ Frukostsamtal den 4 juli klockan 8-9 med Grön Ungdoms bägge språkrör Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.