Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Proposition för enhetliga bullerregler

Publicerad: 26 mars 2014, 13:00

I Linköping finns ett exempel på en krock mellan PBL:s och miljöbalkens bullerregler. De två regelverken gör olika bedömningar av buller från Saabs flygplan. Foto: Can Burcin Foto: Can Burcin

Regeringen har lämnat en proposition till Riksdagen om att samordna de bullerregler som finns i miljöbalken respektive plan- och bygglagen. Syftet är att underlätta byggande av bostäder i bullerutsatta miljöer.

Ämnen i artikeln:

Politik

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Byggindustrin har tidigare rapporterat om de oklarheter som uppstår när bullerreglerna i miljöbalken krockar med reglerna i plan- och bygglagen, PBL. Ett exempel finns i Linköping. Där tillåter PBL:s regler bostadsbyggande trots störande buller från Saabs flygplan vissa tider på dygnet medan miljöbalken säger nej till bostäder på samma plats.

– Dagens bullerregler är ett hinder för bostadsbyggande i framför allt storstadsområden. Det stora problemet är den bristande samordningen mellan plan- och bygglagen och miljöbalken i de här frågorna, och syftet med propositionen är att lösa upp de knutarna, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) i ett pressmeddelande.

Regeringens nya proposition ”Samordnad prövning av buller enligt miljöbalken och plan- och bygglagen” har som huvudregel att de bullernivåer som accepternas vid planläggning och bygglovsprövning enligt PBL även accepteras när det sker tillsyn enligt miljöbalken.

Propositionen föreslår även att PBL kompletteras med nya krav för att förebygga buller samt krav på att redovisa bullervärden vid planläggning och bygglov.

Propositionens lagförslag ska kunna träda i kraft i januari 2015. Regeringen planerar ytterligare en proposition som ska reglera riktvärdena för buller från väg- och spårtrafik samt flygbuller. Även de nya riktvärdena väntas kunna träda i kraft i januari 2015.

Läs hela propositionen

”Samordnad prövning av buller enligt miljöbalken och plan- och bygglagen”

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev