Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Proposition om ägarlägenheter väntas till sommaren

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Regeringen vill införa ägarlägenheter i flerbostadshus som en möjlig upplåtelseform. Det sade justitieminister Beatrice Ask (m), på ett seminarium anordnat av Veidekke på tisdagen.


Enligt Beatrice Ask är frågan redan väl beredd i regeringskansliet och en proposition är att vänta till sommaren. Anledningen är att öka valfriheten på bostadsmarknaden.
- Vi tror att detta skulle främja nyproduktion. Att fler skulle vilja investera i detta och att det skulle ge mer kapital till bostadsbyggande, säger Beatrice Ask.

Vid köp av en ägarlägenhet ägs själva lägenheten av köparen, till skillnad från vid köp av en bostadsrätt, där köparen äger en andel i en bostadsrättsförening. Beatrice Ask beskriver ägarlägenheten "som ett radhus på höjden - utan gräsplätten utanför".

Det ger ägaren en mer långtgående rätt när det gäller att pantsätta, hyra ut, belåna och ta ut lagfart på lägenheten på samma sätt som man gör med villor och radhus. Det gör regelverket för ägarlägenheter mer komplicerat. Just nu utreds detaljerna kring detta av justitiedepartementet och ett nytt lagförslag ska skickas på remiss under våren.
- Vi tror att vi kan besluta om en proposition till sommaren. Vår bedömning är att vi ska kunna hantera ägarlägenheterna inom ramen för de regler vi har idag, säger Beatrice Ask.

Utgångspunkten till lagförslagen är den så kallade Ägarlägenhetsutredningen från 2002.
- Nytt är att detta även ska kunna förekomma i nyproduktion och på sikt även i befintliga flerbostadshus, men detta är mer komplicerat, säger Beatrice Ask.

Ägarlägenheter har diskuterats i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Oro för fler oprofessionella aktörer på hyresmarknaden, bostadsspekulation och ökad risk för vanskötsel av fastigheterna har varit några argument för att inte ha den här upplåtelseformen på svensk bostadsmarknad.

Argumenten för har bland annat varit att det ger riskkapital till bostadsbyggandet, större variation i bostadsbeståndet och högre rölighet på bostadsmarknaden.

Stellan Lundström, professor i bygg- och fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, är för ägarlägenheter, men tror inte att det kommer att förekomma i någon större omfattning. Framför allt är det i attraktiva områden i storstäderna.
- Men i början kommer det att vara ganska mycket risk förenat med ägarlägenheter, säger han.

För stora bostadsbyggare som JM, Veidekke och Besqab, skulle ägarlägenheter innebära en ny produktionsnisch. Veidekkes koncernchef Terje R Venold, välkomnade Asks besked:
- I Norge har detta gjort det lättare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. I Norge finns en enkel skatteregel som gör att man få hyra ut 50 procent av sin bostad skattefritt och det gör många ungdomar för att finansiera sitt första boende, sade han bland annat.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.