Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Proposition om att avskaffa byggfelsförsäkringen

Publicerad: 4 mars 2014, 13:38

Regeringen har lämnat en proposition om att avskaffa den obligatoriska byggfelsförsäkringen. Från och med den 1 juni ska det inte längre krävas en byggfelsförsäkring för att påbörja bygget av ett bostadshus.


– Byggfelsförsäkringen har inte fungerat som det var tänkt. Det har varit en dyr försäkring som gett mycket lite i utdelning och därför är det dags att avskaffa den, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) i ett pressmeddelande.

En byggfelsförsäkring för ett småhus kostar från 10 000 kronor och för flerbostadshus kostar försäkringen cirka 6 000 kronor per lägenhet. Byggfelsförsäkringen är kopplad till huset oavsett ägarbyten och kan falla ut de tio första åren efter att huset är färdigbyggt.

Genom att avskaffa försäkringen hoppas Stefan Attefall att det ska bli billigare och enklare att bygga.

– En hel del av de problem kring husbyggen som fanns när försäkringen infördes har dessutom åtgärdats genom bättre lagstiftning på området, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt propositionen blir det obligatoriska så kallade färdigställandeskyddet – som gäller när småhus beställs av privatpersoner och som ger ersättning för extra kostnader om entreprenörer går i konkurs under byggtiden – kvar men i en egen lag.

Relaterade artiklar

Amerikanskt bolag köper Fabo

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.