Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Rapport: Bara 4 av 10 fastighetsägare vet vad som krävs för sänkt energianvändning

Publicerad: 7 december 2016, 11:26

Den första oktober i år införde regeringen ett särskilt stöd för renovering och energieffektivisering av hyresbostäder i områden med socioekonomiska utmaningar, så kallade miljonprogramsområden. Men bara fyra av tio fastighetsägare har identifierat vilka åtgärder som måste vidtas.


En ny rapport från Svensk ventilation visar att bara fyra av tio fastighetsägare och förvaltare har kartlagt och identifierat vilka åtgärder som behöver vidtas för att sänka energianvändningen i deras fastigheter.

Den vanligaste åtgärden för att effektivisera energianvändningen är att justera ventilationen. Detta har två tredjedelar av de 100 fastighetsägare som ingår i Svensk Ventilations undersökning gjort, men det är anmärkningsvärt, skriver Svensk ventilation i sin rapport, att var tredje fastighetsägare inte har gjort någonting alls och att endast var tredje har installerat smarta FTX-system, som har positiva även för kvaliteten på inomhusluften.

Av de identifierade energibesparande åtgärderna har närmare fyra av tio fastighetsägare genomfört mindre än en fjärdedel. Så undersökningen visar också att behoven är stora.

Den vanligaste anledningen till att de identifierade energibesparande åtgärderna inte har genomförts uppges vara svårigheter med finansieringen. Av de 100 fastighetsägare och förvaltare som har deltagit i Svensk ventilations undersökning uppger en majoritet att de kommer att söka stöd för renoveringar.

Branschorganisationen Svensk ventilation är positiv till att regeringens stödprogram, men anser att stödet borde villkoras med krav på god inomhusluft. Annars är risken att de besparingar som görs leder till högre kostnader i framtiden, skriver de i rapporten.

– Erfarenheter från 1970-talet visar att kampanjer och åtgärder med ensidigt energifokus kan slå tillbaka med försämrad hälsa och sjuka hus i form av mögel, fukt och ohälsosam inomhusmiljö. Energieffektivisering och god inomhusmiljö bör inte ställas mot varandra. Renovering av ventilation kan ge stora energibesparingar samtidigt som det förbättrar inomhusluften och hälsan hos de boende. Bostadsminstern Peter Eriksson (MP) bör nu införa ett tydligare krav på god inomhusmiljö i stödet och ta chansen att nå både energieffektiviseringsmålet och förbättra hälsan för hyresgäster i miljonprogrammen, säger Britta Permats, vd Svensk Ventilation.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.