Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Rapport visar att Attefalls stopplag saknar effekt

Publicerad: 7 juli 2016, 17:16

En namnkunnig panel ledd av Maria Wetterstrand, före detta språkrör för Miljöpartiet diskuterade rapporten från Passivhuscentrum på ett seminarium i Almedalen.

Foto: Elin Bennewitz

Som under sin tid som bostadsminister 2010-2014 drev Stefan Attefall (KD) bland annat igenom en lag som skulle sätta stopp för kommunala särkrav. En ny rapport från Passivhuscentrum visar att lagen haft liten effekt på kommunernas benägenhet att ställa egna krav på energianvändning i byggnader.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Attefalls stopplag trädde i kraft den 1 januari 2015. Lagen syftar till att hindra kommuner från att ställa andra krav på byggande än de som finns i BBR och PBL. Diskussionen som föregick den nya lagen handlade till stor del om krav på energieffektivitet, till exempel genom kommunernas miljöprogram.

I samband med Almedalsveckan släppte Passivhuscentrum en rapport som kartlägger hur kommuner arbetar för att främja energieffektivt byggande i dag. Av rapporten framgår att kommunerna fortsätter att ställa energikrav som går utöver BBR och PBL. Totalt svarade 68 kommuner att de tillämpar någon form av åtgärder som främjar energieffektivt byggande. Det kan till exempel vara vara genom rabatter på tomter och bygglovsavgifter eller via miljöprogram.

Enligt Boverkets rättschef Yvonne Svensson finns det inte något hinder för kommunerna att ställa kraven, trots att stopplagen. Enligt henne har lagen egentligen inte förändrat det rättsliga läget för kommunerna. Kommunerna får fortsätta ställa krav via miljöprogram, förutsatt att de inte gör det i sin myndighetsroll, till exempel när bygglovshandläggare fattar beslut om en bygglovsansökan. Däremot står det kommunen fritt att ställa krav i sin roll som byggherre eller i samband med att de säljer mark. Samma gällde även innan stopplagen, enligt Yvonne Svensson.

– Kommunerna tycket det var oerhört irriterande att regeringen skulle lägga sig i det här. Nu kan man konstatera att det inte hade så stor effekt, säger Karin Thomasson, vice ordförande SKL.

Hon menar att de kommuner som arbetade med miljöprogram innan stopplagen har fortsatt med det men beklagar ändå att lagen kom till eftersom hon tror att den kan ha avskräckt kommuner som inte låg lika långt fram i sitt miljöarbete.

– Det som är synd är att i de kommuner där man precis var på väg att komma igång kanske man blev nervös och tänkte att ”nähä, det här är förbjudet”, säger hon.

Josefin Florell på Passivhuscentrum, som står bakom rapporten, bekräftar den bilden.

– Karolina Skog, som då var kommunalråd i Malmö, sa 2014 att de skulle fortsätta bygga med tuffare miljökrav tills de blev stoppade av domstol. Det kapslar in andan hos många av de större kommunerna. Men tyvärr finns det också exempel på kommuner som lagt ner sina miljöprogram, säger hon.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.