Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Rätt klimatpris på alla olika varor

Publicerad: 7 juli 2011, 14:30

– Regeringen avser att se till att olika produkter får rätt klimatpris, sade statssekreteraren på Socialdepartementet, Ulf Perbo, på torsdagen.


Den koldioxidfria staden – finns den? var namnet på torsdagens lunchseminarium hos JM på Teaterbåten i Visby hamn.

Ulf Perbo pekade på det faktum att just det faktum att många varor har en förhållandevis hög andel miljöavgifter och miljöskatter medan andra varor som är lika miljömässigt belastande eller mer är helt befriade från miljöskatter och avgifter gör att prissättning aldrig eller sällan kan bidra till att nå miljömål som politiker ätter upp.

Detta tänker alliansregeringen nu ändra på.

Perbo pekar på bilindustrin som ett tydligt exempel på vad det handlar om.
– Som reglerna ser ut i dag så är tunga bilar mer belastade av miljöavgifter än lätta. Det ger bilindustrin incitament att bygga lättare bilar, vilket i sig kan vara bra. Det går åt mindre material och de drar mindre bränsle.

– Men fabrikanterna använder mer och mer aluminium för att göra bilarna lättare och aluminium har inga som helst miljöavgifter. Effekten av ett miljömål leder alltså till att användningen av aluminium som kräver betydligt mer energi att producera ökar kraftigt. Är det bra eller är det en snedvridande effekt? frågade Ulf Perbo.

Detta är ett starkt skäl att försöka göra priserna för olika varulag kostnadsneutrala ur ett miljöperspektiv.

– Allt ska ha rätt klimatpris, säger Ulf Perbo.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.