Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Redan sin i kassan för stöd till solceller

Publicerad: 18 november 2013, 12:25

Regeringens senaste stöd till solceller är redan slut. Pengar skulle ha räckt ända till och med år 2016. Mest intresserade är villaägare.


Sedan det senaste stödet infördes den 1 februari år 2013 har hela 1 600 ansökningar skickats in till landets länsstyrelser. Ansökningarna motsvarar 220 miljoner kronor i bidrag. Men i kassan finns bara 210 miljoner kronor. De här pengarna skulle dessutom ha räckt ända till år 2016.

Energimyndigheten fördelar därför ut 45 miljoner av de pengar som skulle delats ut först under år 2014. Syftet är att fler av dem som ansökt ska få besked snabbare.

– Det har varit ett stort intresse ända från början av programmet år 2009. Då hade regeringen avsatt 50 miljoner kronor men sköt till ytterligare 50 miljoner, säger Andreas Gustafsson, handläggare på Energimyndigheten, som fördelar pengarna mellan länsstyrelserna.

Enligt honom finns det flera förklaringar till att intresset för solceller nu ökat ytterligare. Ett är att priset på solceller halverats de senaste två–tre åren. Det är också lättare att köpa solpaneler eftersom fler företag nu säljer färdiga solcellspaket till villor och företag.

Dessutom har några elbolag börjat köpa småskaliga elproducenters överskott av el. Det fjärde skälet är att det under år 2014 troligtvis införs ett skatteavdrag för dem som levererar sitt energiöverskott till elnätet.

– Villaägare är mest intresserade, de har hittills ansökt om stöd till 1 457 anläggningar. Företag har ansökt om bidrag till 660 anläggningar, säger Andreas Gustafsson.

Mest pengar går till Jönköpings, Skåne, Stockholms och Västra Götalands län. Stöd ges till högst 35 procent av inköpet och installationen av anläggningen.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.