Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Regeringen backar - entreprenadavdraget dras tillbaka

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Entreprenadavdraget skulle trätt i kraft 1 januari 2006.
Så blir det inte.
Finansdepartementet drar tillbaka åtgärden som lanserades som ett sätt att komma till rätta med svartjobben i byggbranschen. Den har lagts på is och kommer inte att träda i kraft i januari. Frågan är om avdraget alls kommer att införas.

-Det här låter bra och det visar att de tagit till sig av våra synpunkter, säger Staffan Renström, skattejurist på Sveriges Byggindustrier (BI).

Skatteverket har fått uppdraget att arkivera allt material om entreprenadavdraget för att det ska kunna användas vid ett senare tillfälle. Förslaget kom ursprungligen från Skatteverket som inte såg någon annan möjlighet att komma till rätta med den omfattande organiserade handeln med svart arbetskraft i byggbranschen. De svarta byggjobben omsätter omkring tio miljarder om året.

-Vi tycker att det är olyckligt att det inte blir av. Nu kommer vi att ha svårt att stoppa användningen av svart arbetskraft, säger Lars Osihn, Skatteverket.

Fördelen med entreprenadavdraget var att staten försäkrar sig om att få in skatter och avgifter. Ofta drivs bolagen medvetet i konkurs med stora skulder och så kallade målvakter i styrelsen och i de fallen hjälper inte de effektivaste kontroller.

Byggföretagen har protesterat genom BI eftersom det innebär en kraftigt ökad administration för byggföretagen och kan leda till likviditetsskris för småföretagare. Samtidigt kräver det stora resurser av Skattverket. Kritikerna hävdar dessutom att åtgärden inte kommer att sätta stopp för svartjobben. Det fanns även många frågetecken kring den praktiska tillämpningen.
Nu jobbar Skatteverket i stället vidare och utreder andra åtgärder för att motverka användningen av svart arbetskraft.

-Arbetsgivarorganisationen har tagit fram alternativa förslag som vi kommer att titta på, säger Lars Osihn.

I sitt remissvar tillstyrkte BI förslaget som gällde omvänd moms. De har också talat om självsaneringsåtgärder som att alla på en arbetsplats ska bära namnbrickor, de vill se skärpta regler för uthyrning av arbetskraft och ökad kontroll av den som får F-skatt.

-Samtidigt är det viktigt att det är lätt att starta företag, det är viktigt få ett positivt företagsklimat, säger Lars Osihn och nämner en annan tänkbar åtgärd.
-Man kan tänka sig en lagändring så att vi får möjlighet att göra tillslag på arbetsplatser utan att brottsmisstanke finns.

Den modellen tillämpas i Norge. Byggföretagaren Jens Hoffmann, Dipart, lanserade tidigt i höstas idén om tillslag likt Operation krogsanering på byggena. Han gläds över att hans förslag vinner gehör.
-Det låter bra. Man kan aldrig komma till rätta med problemen med blanketter utan måste ut på byggena och kontrollera, säger Jens Hoffmann.
Jens Hoffmann är med i en grupp med olika aktörer i branschen som bildats för att komma med förslag till åtgärder mot svartjobb. Lars Osihn tycker att det är bra med sådana initiativ och tycker att arbetsgivarnas intresse för svartjobbsproblemen tidigare varit svalt.

-Teoretiskt sett skulle byggföretagen kunna lösa en stor del av detta, säger Lars Osihn.
Han nämner en annan självsaneringsåtgärd som branschen kunde ta till. Den går ut på att beställare eller entreprenörer kräver en redovisning av sina underentreprenörer av vilket arbete som utförts av vilka arbetstagare.  

-Det är uppgifter vi aldrig kan få fram. Om företagen krävde detta underlag skulle mycket av problemen vara ur världen. De kan till exempel skriva in i avtalen att uppgifterna bifogas fakturan.

Med åtgärden försvårar man för de företag som på ytan verkar seriösa och betalar sociala avgifter och moms men också har en stor svart verksamhet. Hos Skatteverket syns inte för vilka arbetare som de sociala avgifterna betalats.

I början av hösten räknar Skatteverket med att kunna presentera nya förslag. Det är inte omöjligt att ett av dem är ett justerat entreprenadavdrag som påminner om dagens men är mindre komplext.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.