Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Regeringen bör satsa en halv miljard på elbilar"

Publicerad: 2 juni 2009, 07:53

Energimyndigheten föreslår att regeringen startar ett nationellt demonstrationsprogram för elbilar, laddhybrider och utbyggnad av laddinfrastruktur. Programmet bör vara fyraårigt och omfatta mellan 250 till 500 miljoner kronor.


El- och laddhybridbilar är minst lika bra för miljön som etanol- och biogasbilar.

Trots det är det samlade stödet till dessa fordon idag större än till el- och laddhybridbilar, enligt Energimyndigheten.

Det framgår av en rapport om marknaden för elbilar och laddhybrider som myndigheten nyligen överlämnade till regeringen.

Stödet till elbilar och laddhybrider bör ökas i relation till andra miljöfordon och betalas ut i samband med inköp av bilen, anser myndigheten.

Svensk fordonsindustri ska ges möjlighet att delta i utvecklingen av elbilar och laddhybrider. Men merkostnaden för fordonen är de närmaste åren omfattande och osäker. Samtidigt genomgår utbyggnad av laddinfrastruktur en stark utveckling och standardisering just nu.

– Det är inte bara fordonsindustrin som gagnas av ett eventuellt demonstrationsprogram. Även annan svensk industri får en ökad möjlighet att delta i utvecklingen av viktiga delkomponenter, säger Generaldirektör Tomas Kåberger i en kommentar.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.