Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen godkänner tunnelbaneavtal

Publicerad: 10 april 2014, 12:18

Avtalet innebär att Stockholms län får fyra nya tunnelbanesträckningar. Foto: SL

Foto: SL

Regeringen har beslutat att godkänna avtalen om finansiering av utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse. Beslutet togs i anslutning till regeringsbeslutet om den nationella transportplanen 2014–2025.


– Fler bostäder och bättre transporter är en förutsättning för ökad tillväxt och en effektiv arbetsmarknad. Därför är överenskommelsen oerhört viktig för Stockholmsregionen och därmed för hela landet, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Det är staten som genom 2013 års Stockholmsförhandling slutit avtal om finansiering av utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse med Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Nacka kommun, Solna stad och Järfälla kommun.

I anslutning till regeringsbeslutet om nationell transportplan 2014–2025 beslutade regeringen att godkänna avtalen. Utbyggnaden omfattar fyra nya tunnelbanesträckningar och 78 000 nya bostäder i Stockholms län.

Utbyggnaden av tunnelbanan startar senast år 2016 och de tidigaste delarna börjar trafikeras cirka år 2020.

Relaterade artiklar

Storstäderna drog längsta infrastrået

Riggert Andersson ska ratta tunnelbanebygget

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.