Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen har fattat beslut om Arkdes framtid

Publicerad: 28 april 2016, 09:06

Arkdes ska få mer framträdande roll i arkitekturpolitiken.

Foto: Emma Fredriksson

Regeringen har beslutat att Arkitektur- och designcentrum, Arkdes, på Skeppsholmen i Stockholm ska fortsätta vara en egen myndighet. Dessutom ska Arkdes roll i arkitekturpolitiken förstärkas.


Ämnen i artikeln:

arkitekter

Enligt ett regeringsbeslut ska Arkdes fortsätta att vara ett nationellt arkitekturmuseum och ha en nyckelroll i arkitekturpolitiken. Regeringen har också beslutat att Arkdes ska fortsätta vara en egen myndighet, vilket sätter punkt för diskussionen om att slå ihop Arkdes med Moderna museet.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen kan det bli aktuellt med justeringar av Arkdes uppdrag och gränsdragningen gentemot andra myndigheters ansvarsområden för att säkra Arkdes nyckelroll i arkitekturpolitiken.

– Nu har vi tagit det avgörande beslutet att förstärka och utveckla Arkdes som en egen myndighet. Arkdes ska vara den nationella kulturarvsinstitution som den svenska arkitekturen förtjänar. Under Kerstin Brunnbergs ledning har Arkdes fyllts med ny kraft och jag ser en stor potential i att fortsätta utveckla verksamheten, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, i ett pressmeddelande.

Förordnandet för Kerstin Brunnberg som chef för Arkdes löper ut den 30 juni 2016. Enligt Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos Alice Bah Kuhnke, är det oklart om en ny chef kan finnas på plats redan när Kerstin Brunnbergs uppdrag löper ut.

– Det är svårt att säga om vi hinner det, uppdraget löper ut mitt i sommaren. Men arbetet med att rekrytera en ny chef påbörjas snarast, och det är det viktiga, säger han.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

arkitekter

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News