Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Regeringen har klubbat igenom rot-avdraget

Publicerad: 15 Maj 2009, 09:22

Efter en lång kamp, som Sveriges Byggindustrier tillsammans med resten av branschen påbörjade redan under förra millenniet, finns nu politiskt beslut om ett permanent och höjt ROT-avdrag. Den 13 maj stod det klart att regeringen klubbat igenom ROT-avdraget, eller som det nu kallas, skatteavdrag för hushållsarbete, och att det nu även ska omfatta byggtjänster i hemmet.


ROT-avdraget är ett effektivt sätt att minska hushållens inköp av svarta byggnads- och hantverksarbeten samtidigt som det ökar arbetsutbudet. Under de tre perioder som ROT-avdrag tidigare funnits, har svarta arbeten för omkring två miljarder kronor per år omvandlats till vita arbeten. Då var avdraget betydligt mindre än det är nu och därför kan vi förvänta oss bättre effekter denna gång.

Vinnarna på reformen är många. Konkurrensen för företagen i byggsektorn gynnas av att oseriösa aktörer trängs ut. De anställda som arbetar vitt får pensionspoäng, de bidrar till och kommer i åtnjutande av välfärdssystemet och inte minst omfattas av försäkringar på arbetsplatsen. Statens intäkter i form av moms på arbete och material samt arbetsgivaravgifter ökar mer än kostnaden för den beviljade skattereduktion. Även kunderna är vinnare när seriösa företag ger garantier för utförda arbeten.

Reglerna kring ROT-avdraget innebär att den möjlighet till skattereduktion för hushållsarbeten som finns sedan ett par år, nu även kommer att omfatta reparationer, underhåll samt om- och tillbyggnader av småhus, bostadsrättslägenheter och ägarlägenheter.

Skattereduktionen uppgår till 50 procent av underlaget, dvs de sammanlagda utgifterna för hushållsarbete (städning etc samt ROT-arbeten) eller förmån av hushållsarbete. Underlaget är maximerat till 100.000 kr per person, vilket innebär en högsta skattereduktion på 50.000 kr per person. Varje fysisk person som fyllt 18 år vid utgången av beskattningsåret kan komma i åtnjutande av skattereduktionen förutsatt att denne haft utgift för ROT-arbete på ett småhus (för permanent boende eller fritidsändamål) som innehas med äganderätt eller i en ägd bostadsrättslägenhet eller ägarlägenhet.

De nya reglerna gäller för arbeten som utförts och betalats efter den 7 december 2008. Skattereduktionen erhålls för arbeten som utförs och betalas under december 2008 och fram till och med juni månad 2009 efter ansökan i samband med deklarationen 2010.

Den 13 maj beslutade riksdagen att den köpare som beställer arbeten som betalas och utförs från och med den 1 juli 2009 ska faktureras hälften av arbetskostnaden inklusive moms. För den andra hälften begär utföraren (byggföretaget) en utbetalning från Skatteverket sedan arbetet ifråga har utförts och köparen betalat sin del. Detta förfarande leder till att köparen får en preliminär skattereduktion. Den slutliga skattereduktionen ska köparen begära i självdeklarationen för det år de haft utgiften.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.