Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen lägger omstritt lagförslag om strandskydd

Publicerad: 15 januari 2009, 14:35

Det ska bli lättare att bygga hus vid stränder i Norrland men svårare i Stockholms skärgård. Regeringen presenterade idag sitt slutliga förslag till nya strandskyddsregler. Lagändringen kommer istället att försämra strandskyddet, anser landets miljö- och friluftsorganisationer som är starkt kritiska.


Dagens strandskydd fungerar inte, anser miljöminister Andreas Carlgren. Reglerna har hämmat utvecklingen i glesbygden och inte förhindrat fortsatt exploatering av stränder i redan hårt bebyggda sjönära områden som Stockholms skärgård. Behovet av förändring av lagen är därför stort, anser han.

– Fler kommuner behöver kunna planera för sin egen utveckling. Fler människor behöver kunna förverkliga drömmar om ett strandnära boende. Det är en nyckel till fortsatt utveckling av Sverige, säger miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

Strandskyddet är skapat för att allmänheten ska ha tillgång till stränder för sitt friluftsliv. Det ska också bevara goda livsvillkor för djur och växter i de strandnära områdena.

Syftet med regeringens lagförslag är dels att glesbefolkade kommuner med gott om obebyggda stränder ska kunna locka nya invånare till regionen genom att erbjuda attraktivt boende. Samtidigt ska skyddet stärkas i tätbefolkade områden där många stränder redan har blivit privata tomter.

Men Naturskyddsföreningen håller inte med. Lagförslaget kommer istället att kraftigt försämra strandskyddet i landet och öka byggandet vid landets stränder. Det kommer även att hota allemansrätten och många hotade arter som är bundna till strandmiljöerna, anser organisationen.

Lättnaderna i förslag till nya strandskyddsregler går i flera fall alldeles för långt, enligt en rapport som organisationen tagit fram tillsammans med Svenska Turistföreningen, WWF, Sportfiskarna, Svenskt Friluftsliv och Friluftsfrämjandet.

– Det nya undantaget för strandskyddet i områden som är viktiga för landsbygdsutveckling är exempellöst diffust och kommer att få svåröverskådliga konsekvenser för svensk natur och friluftsliv, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.