Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen lanserar nya byggbonusar

Publicerad: 26 augusti 2015, 15:36

Regeringen presenterade i dag vilka byggsatsningar som ska göras de närmaste åren.

Foto: Mattias de Frumerie

I dag onsdag presenterade regeringen satsningen ”Investeringar i Sveriges nya jobbagenda”. I den ingår en hel del investeringar som rör byggbranschen.


Ämnen i artikeln:

Mehmet Kaplan

Regeringen avsätter 5,7 miljarder kronor i nästa års budget för olika typer av stimulanser och investeringar inom byggsektorn. Detta skruvas upp till 6,3 miljarder kronor de kommande tre åren och målet är att det ska ha byggts 250 000 nya bostäder fram till 2020.

Mycket är känt sedan tidigare, bland annat stöd till upprustning och energieffektivisering av flerbostadshus och upprustning av järnvägen, men det finns en del nyheter.

– Vi har en extremt allvarlig situation, sa statsminister Stefan Löfven om bostadsbristen när regeringen presenterade det nya paketet. Lämpligt nog skedde det vid bostadsbygget Barkabystaden i Järfälla kommun.

Regeringens lösning på detta är främst olika typer av subventioner och investeringar ur statskassan.

Den pengamässigt största nyheten på byggområdet var en byggbonus på 1,85 miljarder kronor som ska riktas till de kommunder som är duktigast på att minska bostadsbristen.

Nytt för dagen var också att regeringen avser att lägga 300 miljoner kronor på en snabbhetsbonus till byggherrar som bygger studentbostäder under nästa år. Denna stimulans är dock tillfällig och gäller bara 2016.

Hur dessa bonusar ska utformas i praktiken, hade inte bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) några besked om.

En tredje nyhet var att regeringen lägger 300 miljoner kronor på marksanering.

– Det ska vara ett stöd till kommuner för att göra mark tillgänglig för bostadsbyggande i centrala lägen där det nu inte går att bygga på grund av föroreningar i marken, sa Mehmet Kaplan.

En annan mindre post som sannolikt kommer att komma byggsektorn till godo är en upprustning av Göta Kanal för 120 miljoner samt 70 miljoner kronor de kommande fyra åren.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Mehmet Kaplan

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.