Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen öppnar gränserna för arbetskraftsinvandring

Publicerad: 27 mars 2008, 10:13

Utomeuropeiska byggnadsarbetare och ingenjörer kommer att få det lättare att jobba i Sverige. Regeringen och miljöpartiet föreslår att gränserna öppnas för all arbetskraft som har ordnat med en anställning hos en svensk arbetsgivare innan de kommer hit.


Migrationspolitiken har länge varit alltför enkelspårig och det har sällan kommit människor till Sverige av fri vilja, anser migrationsminister Tobias Billström. Men i och med regeringens och miljöpartiets uppgörelse kan det komma att bli ändring på detta redan från och med 15 december i år.

– Vi måste vitalisera arbetsmarknaden, det råder stor brist på arbetskraft i många sektorer, säger Tobias Billström.

En svensk arbetsgivare ska enligt förslaget kunna annonsera ut en tjänst utanför EU/EES. Den arbetssökande ska få arbets- och uppehållstillstånd förutsatt att anställningen går att försörja sig på och att lön och andra anställningsvillkor följer kollektivavtal eller praxis inom branschen.

– I och med detta gör vi inte lika stor skillnad på människor inom och utanför EU. En ökad öppenhet möjliggör för laglig migration och att asylvägen inte blir det enda sättet att komma till Sverige på. Människor blir till exempel inte lika utelämnade åt människosmuggling, hävdar miljöpartiets Mikaela Valtersson.

Arbetsförmedlingen ska inte längre pröva varje enskilt fall och bedöma om det finns behov av just den typen av arbetskraft i landet. Det är istället arbetsgivarens eget behov som ska fälla avgörandet. Även tiden för arbets- och uppehållstillstånd kommer att förlängas. Ingen ska enligt förslaget behöva åka tillbaka till hemlandet om de har jobb.

– Personen får först ett tidsbegränsat tillstånd på två år. Om den fortfarande arbetar efter det går det att förlänga med två år till. Efter fyra år beviljas permanent uppehållstillstånd. Det handlar alltså inte om ett gästarbetarsystem som vi sett leda till ett permanent utanförskap i flera länder, säger Tobias Billström.

Det ska även bli lättare att få visum för att komma till Sverige på anställningsintervju. Den som erbjuds jobbet ska därefter inte behöva åka hem för att söka arbets- och uppehållstillstånd. Gäststudenter som studerat en termin ska också kunna söka arbetstillstånd på plats i Sverige. Asylsökande som under handläggningstiden jobbat minst sex månader samt har löfte om jobb ett år till kommer också att gynnas av det nya regelverket. Någon risk för att redan arbetslösa svenskar och invandrare trängs undan av en ökad arbetskraftsinvandring tror vare sig Tobias Billström eller Mikaela Valtersson att det är. Tobias Billström hävdar snarare att de nya reglerna kommer att skapa fler arbetstillfällen.

– Det är inte så att antalet arbetsplatser är konstant och att det finns en kaka som ska delas mellan olika grupper, säger han.

Förslaget gillas av Svenskt Näringsliv.

- Förslaget ligger i linje med en svensk tradition av öppenhet över gränserna, men det bryter på ett mycket positivt sätt mot de senaste decenniernas restriktiva syn på arbetskraftsinvandring. Många svenska företag har idag svårt att hitta nya medarbetare med rätt kompetens. Det nya förslaget kommer att göra det betydligt lättare för företagen att välkomna nya medarbetare till Sverige, säger Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.