Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen sänker skatten på solel till nära noll

Publicerad: 23 november 2016, 09:08

Regeringen backar från ett tidigare beslut och sänker skatten på solel till 0,5 öre per kWh på anläggningar upp till 255 kW även för aktörer som har flera anläggningar.

Foto: Elin Bennewitz

Regeringen vill i stort sett ta bort den kritiserade skatten på solel som infördes i somras. Det innebär att större aktörer som exempelvis fastighetsbolag får en helt annan ekonomisk möjlighet att installera solceller på sitt bestånd än med nuvarande regler.


Ämnen i artikeln:

solcellerenergianvändningFamiljebostäderSolkompanietSolelkommissionen

Regeringen införde i somras en skatt på solcellsanläggningar på över 255 kW installerad effekt. Skatten ligger för närvarande på 29,2 öre per kWh. Juridiska personer räknades som en aktör och det innebar att exempelvis fastighetsbolag fick betala skatt från och med att den 256:e kW installerades i fastighetsbeståndet. Det gjorde det ekonomiskt olönsamt för dessa att installera solceller eftersom varje anläggning lades till tidigare anläggningar som exempelvis ett fastighetsbolag hade.

Regeringen motiverade beslutet med att EU-regler tvingade Sverige att införa skatten. Kritiken mot beslutet att införa skatten var massiv och flera menade att regeringen hade feltolkat EU:s regelverk. Kritikerna får nu rätt och regeringen vill sänka skatten från 29,2 öre till 0,5 öre per kilowattimme på anläggningar upp till 255 kW, med den skillnaden att varje anläggning räknas som fristående. Ett fastighetsbolag kan därmed installera solcellsanläggningar med skattesatsen 0,5 öre per kWh på flera tak i sitt bestånd så länge varje enskild anläggning inte överskrider 255 kW.

Förslaget måste först klubbas i Riksdagen och gör det det så är det tänkt att de nya reglerna ska börja gälla nästa sommar

Familjebostäder i Stockholm var en av kritikerna till regeringens tidigare beslut och välkomnar nu denna helomvändning.  Fastighetsbolaget har en uttalad miljöstrategi att installera en solcellsmodul per nybyggd lägenhet på all nyproduktion.

Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder, berättar att på flera av bolagets nybyggnadsprojekt så ligger installation av solceller som en option.

– Tidigare var det olönsamt för oss att installera solceller. Vi kunde helt enkelt inte räkna in investeringen. Med det här nya sättet att räkna ökar möjligheten att vi använder oss av optionerna att installera solceller på våra nybyggnadsprojekt kraftigt och istället för option har solceller som ett skall-krav i framtiden, säger Helena Ulfsparre.

Johan Öhnell är ordförande i Solkompaniet och leder Solelkommissionen, ett nätverk som arbetar för bättre förutsättningar för solceller i Sverige. Organisationen har jobbat för att få bort skatten och uppskattar regeringens kursändring.

– Det här kommer att få effekter på solcellsutbyggnaden i Sverige redan nästa år. Med de föreslagna skattereglerna kapas återbetalningstiden på solcellsanläggningar på upp till 255 kW med hälften. Det här gör att stora fastighetsägare och kommuner som äger skolor, sjukhus, flerbostadshus, kontor och köpcentrum nu kan använda sina tak för att producera förnyelsebar el för att täcka sina egna behov, säger Johan Öhnell.

Regeringen sänker i ett första steg skatten till 0,5 öre per kWh, men regeringens ambition är att den ska bli noll på sikt. För att nå dit måste det dock godkännas av EU. Därför börjar regeringen med en sänkning till 0,5 öre.

Helena Ulfsparre är inte helt nöjd förrän skatten är helt borttagen.

– Så länge det finns en skatt har vi administrativa kostnader som vi vill bort ifrån, säger hon.

Familjebostäder i Stockholm har i dag monterat omkring 4 000 kvadratmeter solceller.  Bolagets mål är att bygga 1 000 nya lägenheter per år med den uppsatta inriktningen om en solcellsmodul per lägenhet. Så många nya solceller kan det bli. Helena Ulfsparre uppger att det är främst är på nyproduktion som solceller kommer att monteras, men att det även kan bli aktuellt på enstaka ombyggnadsprojekt. Beståndet ligger i dag på 20 000 lägenheter i Stockholmsområdet.

Relaterade artiklar

Lagförslag hot mot största solparken

Ris och ros till regeringens satsning

Regeringen svänger om skatt på solel

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.