Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen satsar på klimatsmart träbyggande

Publicerad: 10 augusti 2009, 22:37

Regeringen har beslutat att satsa 5,5 miljoner kronor på det treåriga projektet Trästad 2012.


Avsikten är att sprida kunskap om ett modernt industriellt och klimatanpassat träbyggande i Sverige och att projektet ska medverka till en förnyelse av tätortsbebyggelse som ger positiva miljö-, energi- och klimateffekter – i linje med regeringens satsning på hållbara städer.

- Med en satsning på kunskapsuppbyggnad inom miljövänligt träbyggande kan vi utveckla ny teknik och nya produktionsmetoder. Det kan skapa fler jobb i Sverige, säger näringsminister Maud Olofsson i ett pressmeddelande.

Intresset för träbyggandet i Sverige har ökat under de gångna åren, bland annat som följd av ändrade byggregler. Det moderna träbyggandet innebär nya tekniska lösningar, minskad klimatpåverkan och möjlighet att vidareförädla och ta tillvara skogen som råvara.

Projektet ska bedrivas i hela Sverige. Totalt står ett 20-tal lokala och regionala aktörer bakom Trästad 2012.

Totalt väntas projektet omfatta cirka 77 miljoner kronor, varav regeringen satsar 5,5 miljoner kronor fram till 2012, vilket ska motsvara högst 15 procent av den offentliga finansieringen. Länsstyrelsen i Västerbottens län får i uppdrag att ansvara för de medel som regeringen skjuter till.

Övriga finansiärer är bland annat kommuner, län och regioner samt EU:s strukturfonder. Privata finansiärer väntas tillkomma med cirka 30 miljoner kronor.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.