Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Regeringen sjösätter nya bostadsutredningar

Publicerad: 24 Februari 2014, 14:04

Regeringen ska utreda hur bostadssituationen i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö kan bli bättre. En annan utredare får i uppdrag att föreslå åtgärder för att öka den kommunala planläggningen för bostadsbyggande och utbudet av markanvisningar.


På måndagen den 24 februari tillsatte regeringen två nya utredningsuppdrag kring bostadsmarknaden. Den ena rör bostadssituationen i storstadsregionerna, som i takt med urbaniseringen fått en allt viktigare roll som Städerna regionala tillväxtmotorer när bostadsmarknaden och arbetsmarknaden inte håller sig inom kommungränserna. Det övergripande syftet med utredningen är att få till stånd ett ökat bostadsbyggande och att bidra till socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling i storstadsregionerna.

Utredaren ska bland annat:

Utreda och lämna förslag till åtgärder för att möta det ökande behovet av bostäder i storstadsregionerna.

Föreslå insatser som kan förbättra bostadstillgången för de grupper som har särskilda svårigheter att etablera sig på bostadsmarknaden i storstadsregionerna.

Undersöka hur samordningen mellan infrastrukturfrågor och bostadsfrågor kan förbättras i storstadsregionerna och ge förslag på åtgärder, framför allt med inriktning mot ekonomiska incitament, förhandlingar och olika typer av avtal.

Föreslå åtgärder för att minska segregationen och för att bidra till en positiv utveckling i bostadsområden med utbrett utanförskap i storstadsregionerna.

En annan utredare får i uppdrag att se över hur bostadsplaneringen i kommunerna kan bli bättre. Regeringen vill att planläggningen ska kunna ske på kortare tid i de kommuner där efterfrågan på bostäder är stor. Utredaren ska även föreslå åtgärder som syftar till att öka utbudet av mark lämplig för bostadsbyggande.

Båda uppdragen ska redovisas senast den 1 september 2015.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.