Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen ska utreda kreditgarantier

Publicerad: 13 januari 2017, 14:24

Bostadsministern vill underlätta för bostadsbyggande i glesbygd. Här en bild från Skivsjö i Vindelns kommun, en av de kommuner som är klassificerade som glesbygdskommuner sedan 2010. Foto: Wikimedia

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning om systemet med kreditgarantier för bostadsbyggande. En särskild utredare ska utses inom kort.

Ämnen i artikeln:

Politikbostadsutvecklingbostadspolitik

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Bakgrunden till utredningen är enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP) att trygga nybyggnadstakten även i en framtida lågkonjunktur, samt att han ser ett behov av att redan nu förbättra finansieringsmöjligheterna för bostadsbyggande på landsbygd med svag bostadsmarknad.

En särskild utredare ska få i uppdrag att se över det befintliga systemet med kreditgarantier, samt analysera vilka andra verktyg som kan underlätta för mindre byggherrar att få finansiering för bostadsbyggande.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, är positiv till utredningen.

- Dagens system med kreditgarantier utnyttjas i väldigt liten utsträckning. Det illustrerar att de inte är ändamålsenliga. BI anser det viktigt att hitta vägar för kapitalsvaga hushåll att etablera sig på bostadsmarknaden i hela landet. Vi är därför positiva till regeringens initiativ i detta skede och förväntar oss en bra dialog mellan branschen och staten i frågan, säger han.

Kreditgarantier är ett verktyg för ökat bostadsbyggande som funnits länge i Sverige. Det är en slags försäkring som banker kan teckna när de lånar ut pengar till ny- och ombyggnad av bostäder. Om en byggherre som lånat pengar inte fullgör sina åtaganden träder kreditgarantin i kraft. På så vis minskar bankens risk och de kan sänka kravet på egen kapitalinsats från byggherren.

Byggindustrin har tidigare rapporterat om att intresset för kreditgarantier har ökat kraftigt den senaste tiden.

Läs mer: Intresset för kreditgarantier förbryllar branschbedömare.

En översyn av systemet med kreditgarantier fanns med redan i 22-punktsprogrammet för bostadspolitik som regeringen presenterade sommaren 2016.

Läs mer: Regeringens 22 punkter för ökat bostadsbyggande.

Den särskilda utredaren ska även ge förslag på ett system med förmånliga statliga topplån för att underlätta bostadsbyggande samt utreda landsbygdskommitténs förslag om så kallade landsbygdslån. Landsbygdskommitténs förslag är att hitta en lösning som liknar den som finns i Norge där den statliga Husbanken erbjuder statliga bottenlån med lägre ränta än de andra bankerna erbjuder i glesbebyggda områden.

Agnetha Boström, pressekreterare hos bostadsminister Peter Eriksson (MP) meddelar att den särskilda utredaren ska utses inom kort, troligen redan nästa vecka. Utredningen ska redovisas i november.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev