Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen storsatsar på samhällsbyggnad

Publicerad: 30 september 2016, 05:05

Eva Schelin, vd IQ Samhällsbyggnad, gläds åt en ökning av forskningsmedel till samhällsbyggnadssektorn.

Foto: Staffan Åkerlund

Regeringen storsatsar på samhällsbyggnadssektorn i sin kommande forskningspolitiska proposition. Eva Schelin, vd för IQ Samhällsbyggnad, tycker det är glädjande och upplever att IQ Samhällsbyggnad fått gehör för fjolårets inspel till regeringen.


Samhällsbyggnadssektorn är ett av de områden där regeringen storsatsar i sin aviserade forskningspolitiska proposition för 2017-2020 som läggs fram i november. Anslagsökningen ska ske successivt och vara fullt utbyggd 2020, då den kommer att omfatta 340 miljoner kronor årligen. Tillsammans med övriga aviserade satsningar kommer samhällsbyggnadssektorn upp i över 1 miljard i forskningsmedel per år.

– Det är oerhört glädjande att vi får gehör för vårt inspel i november i fjol till regeringen för de här frågorna, säger Eva Schelin, vd för IQ Samhällsbyggnad.

Hon ser tre samverkande faktorer som särskilt viktiga bakom regeringens stora satsning på forskning och innovation inom samhällsbyggnadssektorn.

– Redan inför inspelet 2012 lyckades samhällsbyggnadssektorn samla sig. Det blev en unik uppslutning kring gemensamma mål för hela sektorn och en signal till politiken som inte kan överskattas, säger Eva Schelin.

Den inriktningen har sedan dess utvecklats och fördjupats inför samhällsbyggnadssektorns inspel till regeringen i november 2015.

Tack vare klimatavtal och kommunalråd

Den andra faktorn är det globala klimatavtalet i FN:s regi, COP21, som antogs av medlemsländerna i Paris den 11 december i fjol och som nu ratificeras av Sverige. Avtalet innebär att länderna är skyldiga att uppfylla åtaganden och innehåller en tydlig tidtabell att förhålla sig till.

En tredje mycket betydelsefull faktor är de erfarenheter som Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, för med sig från sin tidigare roll som kommunalråd i tillväxtkommunen Sundbyberg, menar Eva Schelin. Som kommunalråd är man djupt involverad i hur samhällsbyggandet fungerar i praktiken och dess inverkan på det hållbara samhället.

– Det finns en förståelse från regeringen för att samhällsbyggnadssektorn är en viktig spelare för att lösa viktiga samhällsutmaningar, säger Eva Schelin.

Mer resurser till grundforskning

I en debattartikel i Svenska Dagbladet härom veckan motiverade Helene Hellmark Knutsson regeringens ökade fokus på forskningen med att Sverige håller på att halka efter.

”Sedan 2008 har statens anslag till forskning och innovation ökat kraftigt. Men trots att så stora resurser avsatts, så visar internationella jämförelser att det finns andra länder som får ut mer kvalitet per insatt resurs. Det medför på sikt en relativ försvagning av det svenska forsknings- och innovationssystemet i jämförelse med andra framstående nationer, varför regeringen anser att Sverige nu måste vidta tydliga åtgärder.”

Att regeringen i praktiken med detta föreslår en ny inriktning för forsknings- och innovationspolitiken är en tydlig signal om att man vill söka sig nya vägar.

Förutom att tillföra grundforskningen som görs på högskolor och universitet mer resurser via ökade basanslag, vill regeringen öka universitetens frihet att själva söka och identifiera framtidens forskningsområden.

”Det har funnits en övertro på att det politiskt går att identifiera framstående forskning för att nå snabba resultat”, motiverar Helene Hellmark Knutsson de föreslagna ändringarna.

”Vi är matchmakers”

Samtidigt vill regeringen att forskning blir attraktivt för privata aktörer att investera i. En väg dit är de ökade anslagen som förmedlas via de statliga forskningsstiftelserna som Vinnova, Formas och Energimyndigheten som i sina olika program öppnar för tillämpad forskning och forskningsanknutna projekt i nära samverkan med näringslivet.

– Där ser vi en tydlig funktion för IQ Samhällsbyggnad, säger Eva Schelin.

I sitt inspel till regeringen betonade man de fyra nivåer som IQ Samhällsbyggnad ser som avgörande för möjligheterna att föra ut forskningsresultaten till tillämpningar i samhället. Fortsatta satsningar på samhällsbyggnadsfrågorna, att satsningarna görs långsiktigt och omfattar relevanta aspekter, fortsatta satsningar på testbäddar och demonstrationsanläggningar och genom att se till att forskning och innovationer leder fram till praktisk samhällsnytta.

– Det här är en fantastisk chans för företagen att engagera sig i strategiska innovationsprogram som exempelvis Smart Built Enviroment och att söka egna medel via Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Prata med oss om era idéer. Vi är matchmakers och ska förklara för våra medlemsorganisationer hur de statliga anslagen till forskning och innovation fungerar, säger Eva Schelin.

IQ Samhällsbyggnad driver även programmen Bygginnovationen och E2 B2 om byggande och boende och är kansli för BIM Alliance som arbetar med samhällsbyggnadssektorns digitalisering.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.