Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen svänger om skatt på solel

Publicerad: 31 augusti 2016, 14:44

Magdalena Andersson (S) meddelar att den nya skatten på solel ska ses över.

Foto: Johanna Åfreds

Sedan den 1 juli gäller nya regler för skatt på el från solceller. Den nya skatten har fått hård kritik bland annat från fastighetsägare som känt sig tvingade att lägga planerade solcellsanläggningar på is. Nu svänger regeringen och meddelar att de tittar på möjligheten till en skattelättnad.

Ämnen i artikeln:

PolitiksolpanelerVägslitageskatt

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Tidigare var solcellsanläggningar som producerar el för eget bruk skattebefriade, men sedan den 1 juli gäller nya regler för energibeskattning. Nu träder skatteplikten in om den installerade effekten är mer än 255 kilowatt. Effektkravet gäller per juridisk person, inte per anläggning.

De nya reglerna för energibeskattning fick kritik redan i förslagsskedet. Till exempel sa Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna, till Byggindustrin förra hösten att det var orimligt att införa effektkravet.

Läs mer: Ris och ros till regeringens satsning.

Läs mer: Lagförslag hot mot största solparken.

De nya skattereglerna trädde i kraft trots protesterna. Regeringen motiverade skatten med att den var ett krav från EU. Men för ett par veckor sedan klargjorde EU-kommissionens representation i Sverige att det inte finns några sådana krav från EU. Och nu meddelar finansminister Magdalena Andersson (S), att regeringen ska se över den nya skatten. Finansministerns besked välkomnas av fastighetsbranschen. Så här kommenterar till exempel HSB:s förbundsordförande Anders Lago regeringens omsvängning:

– Det är bra att regeringen vill få till en förändring av skatt på solel. Men det räcker inte med att sänka skatten, den måste tas bort helt. Det är orimligt att betala skatt på el från solen om man producerar och använder elen själv.

Relaterade artiklar

Regeringen sänker skatten på solel till nära noll

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev