Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen tar helhetsgrepp på arkitekturen

Publicerad: 22 februari 2018, 15:07

– Vi ger arkitekturen sin självklara plats i samhällsbygget, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om den nya propositionen.

Foto: Anders Siljevall

Arkitekturen ska prioriteras upp och fler förutsättningar ska skapas för samarbeten som leder till ett ökat fokus på gestaltad livsmiljö. Det framgår av en ny proposition från regeringen.


I den nya propositionen ”Politik för gestaltad livsmiljö” föreslås att de nuvarande målen för en statlig politik för arkitektur, formgivning och design ska ersättas med ett nytt mål med en tydligare ansvarsstruktur i frågorna. Propositionen läggs fram gemensamt av Näringsdepartementet, Kulturdepartementet och Miljödepartementet.

– Den gestaltade livsmiljön påverkar oss människor i vardagen. Vi har sett det stora behovet av samverkan och därför har vi samarbetat i en gemensam proposition, säger Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister.

Det övergripande målet är att arkitektur, form och design ska bidra till ett ”hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, där alla ges goda förutsättningar at påverka utvecklingen av den gemensamma miljön”. Målet ska uppnås bland annat genom att hållbarhet och kvalitet inte ska underställas kortsiktiga ekonomiska överväganden och att kunskap om arkitektur, form och design ska utvecklas och spridas.

Myndighetssamverkan

Myndigheterna Boverket, ArkDes, Riksantikvarieämbetet och Statens konstråd får uppdraget att arbeta med att fördjupa samverkan i frågor om arkitektur. Boverket får här en samordnande roll. Sedan tidigare är det känt att en riksarkitekt inrättas hos Boverket med placering i myndighetens nya kontor i Malmö.

– Arkitekturen kommer ofta in för sent, när en stor del av projekten redan har beslutats. Vi vill prioritera upp arkitekturen, ge den fler möjligheter att komma in tidigare, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Regeringen föreslår också att Statens konstråd ska utarbeta ett metodstöd för användningen av enprocentregeln – att upp till en procent av budgeten ska kunna avsättas till bild- eller formkonstnärlig gestaltning när staten bygger.

Boverket föreslås få uppdraget att ta fram en ny vägledning för kommuner och andra huvudmän för hållbar gestaltning av skolors och förskolors fysiska miljö och Riksantikvariatet ska få uppdraget att visa på goda exempel på hur kulturhistoriska värden kan integreras och tas tillvara i plan och byggprocesser.

– Det har funnits en beröringsskräck från politiskt håll när det gäller arkitektur och design. Vi vill visa att det finns en politisk vilja och riktning framåt, säger miljöminister Karolina Skog.

Propositionen kommer att behandlas av både kulturutskottet och civilutskottet i riksdagen under åren.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.