Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen tillsätter utredning om Nya Karolinska

Publicerad: 16 februari 2018, 13:20

Nya Karolinska Solna ska nu granskas av staten.

Foto: Nya Karolinska

Regeringen kommer tillsätta en särskild granskning för att utreda besluts- och genomförandeprocesser i samband med upphandlingar, investeringar och organisationsförändringar, efter fallet Nya Karolinska Solna som uppmärksammats för skenande byggkostnader och höga konsulträkningar.


I ett pressmeddelande framgår det att regeringen har tagit del av rapportering av missförhållanden med stora konsekvenser för ekonomin såväl som patientsäkerheten och arbetsmiljön på NKS. Regeringen anser att det offentliga, alltså moderatledda Stockholms läns landsting, inte tagit ett tillräckligt stort ansvar för den uppkomna situationen och ser därför behovet av en statlig granskning för att få fakta på bordet och lämna åtgärdsförslag för att undvika att det sker igen.

– När regeringen gör stora investeringar i hälso- och sjukvården följer ett ansvar att säkerställa att pengarna ska gå dit de ska, nämligen till att patienter får en behovsanpassad, god och säker vård. Under ett år har vi krävt en kriskommission. Så har inte skett och nu ser regeringen ingen annan utväg än att tillsätta en statlig granskning i kölvattnet av NKS, säger finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen avser att skyndsamt presentera utredare och kommittédirektiv med målet att utredningens slutredovisning sker senast 1 mars 2019.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.