Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill förenkla för infrabygg

Publicerad: 28 januari 2011, 12:13

Under våren 2012 kommer en proposition om förenklad tillståndsprocess.


Regeringen kommer att presentera en proposition våren 2012 om förenklad tillståndsprocess för infrastrukturprojekt. Det berättade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd den 28 januari på konferensen Stora Infradagen i Näringslivets Hus på Östermalm i Stockholm.

Som finanslandstingsråd i Stockholm var hon den drivande kraften bakom finansieringen av nya Karolinska sjukhuset, NKS, som presenterades förra våren. Med sina drygt 15 miljarder kronor för byggnationen blir NKS det första stora OPS-projektet i Sverige inom husbyggnad.

OPS, offentlig privat samverkan, är en finansieringslösning där privat upplåning och finansiering gör att stora offentliga investeringar kan genomföras utan att belasta uppdragsgivarens, byggherrens, egen balansräkning.

Skanska, som fick uppdraget att bygga NKS och ordnade finansieringen tillsammans med brittiska finansbolaget Innisfree, har omfattande erfarenhet av infrastrukturbyggande med OPS-finansiering.

Catharina Elmsäter-Svärd säger till Byggindustrin att hon verkar för denna modell också inom infrastrukturinvesteringar på sikt, men att det kommer att ta tid att förbereda den politiska processen kring finansieringsmodellen för infrastrukturbyggande i Sverige.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.