Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill förhandla om bostadsbyggandet

Publicerad: 13 januari 2016, 09:29

Regeringen bjuder in oppositionen till samtal om bostadsbyggandet.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Regeringen öppnar för breda blocköverskridande överenskommelser för att öka bostadsbyggandet. Bland annat vill Regeringen göra det möjligt att bygga utan detaljplan och förändra beskattningen av bostäder. Målet är att öka byggandet och rörligheten på bostadsmarknaden.


Boverket har skrivit upp sina prognoser för bostadsbehovet fram till år 2025 till över 700 000. Med dagens byggtakt är den nivån omöjlig att uppnå. På DN Debatt i dag bjuder Regeringen de borgerliga partierna och Vänsterpartiet till samtal om hur bostadsbyggandet kan ökas. Samtalen ska ledas av finansminister Magdalena Andersson (S) och Mehmet Kaplan (MP).

Läs mer: Ola Månsson, vd BI, reagerar på utspelet.

I sin debattartikel lyfter Regeringen fram tre områden där det krävs reformer och nytänkande.

Regelverken: Fortsatt förändring av regelverken, bland annat genom att göra det möjligt att bygga med bara en översiktsplan som grund. Regeringen öppnar även för bindande krav för kommunerna att bídra till bostadsförsörjningen.

Öka byggkapaciteten: Kraftigt öka antalet utbildningar som kan ge arbetslösa möjligheter till jobb i byggbranschen. Marknaden måste även öppnas mer för utländska bolag, enligt Regeringen, som dock framhåller att dessa ska arbeta under svenska villkor och kollektivavtal.

Andra förslag är En modell med typgodkända hustyper eller certifierade entreprenörer skulle kunna snabba upp och förenkla plan- och byggprocessen och samtidigt leda till en industriell utveckling av prefabhus.

Regeringen vill också undersöka om statliga bolag kan ges större möjligheter att se till att det byggs nya bostäder.

Finansiering och ökad rörlighet: Regeringen vill undersöka om det investeringsstöd för hyresrätter som har införts bör kompletteras med nya former av hyresgarantier. Regeringen vill inom ramen för den samlade beskattningen av bostadssektorn se över skatternas utformning för att öka rörligheten på bostadsmarknaden och därmed få en effektivare användning av det befintliga bostadsbeståndet.

Relaterade artiklar

Sveriges Byggindustrier: ”Glädjande att regeringen vill samarbeta"

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.