Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill ge Cementa tidsfrist på åtta månader

Publicerad: 10 augusti 2021, 14:05

Foto: Fotograf Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen förbereder en tidsbegränsad ändring i miljöbalken som ger Cementa möjlighet att fortsätta produktionen i åtta månader till. Det säger Per Bolund på en pressträff på tisdagen.


”Regeringen förbereder en tillfällig och tidsbegränsad ändring i miljöbalken, som ger regeringen möjlighet att besluta om fortsatt täkt och vattenverksamhet inom ramen för redan givet tillstånd. Det är alltså inte ett nytt tillstånd utan det är inom ramen för det tillstånd som redan är givet”, säger Per Bolund, miljö- och klimatminister, på en presskonferens. 

Bolund motiverar detta med att extraordinära situationer, som den vi nu befinner oss i, kräver extraordinära åtgärder. Bakgrunden är att Cementas tillstånd, utöver att vara begränsat i tid, även är begränsat i volym. 

Enligt uppgifter från Cementa finns det inom det tillstånd som bolaget redan har åtta månaders kalkbrytning som ännu inte hunnit brytas. Tanken är att Cementa ska kunna bryta den kalken, vilket gör att tillståndet alltså förlängs till nästa sommar.

”Den här nuvarande lagändringen innebär att tillståndet utsträcks i tid men inte volym. Det är samma volym som omfattas. Det ger förutsättningar för att undvika de betydande samhällskonsekvenser som ett storskaligt driftsstopp i närtid skulle innebära”, säger Bolund.

Oskar von Bahr

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.