Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill ha en ny myndighet mot fusk

Publicerad: 6 september 2021, 14:00

Enligt finansminister Magdalena Anderssonuppgår summan av felaktiga utbetalningar till uppskattningsvis 18 miljarder per år.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen föreslår att en ny myndighet ska få ansvar för att kontrollera utbetalningar från de statliga systemen. Förslaget välkomnas av byggbranschen ”Det är en ödesfråga för hela byggsektorn, säger Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens på Byggföretagen.


Ämnen i artikeln:

regeringen

Den myndighet som regeringen föreslår ska verka för att motverka så kallade välfärdsbrott, som felaktiga utbetalningar och bidragsbrott, och är planerad att starta sin verksamhet 2023.

Enligt finansminister Magdalena Andersson är tanken är att myndigheten ska hjälpa till att upptäcka mer komplicerade fuskupplägg som enskilda myndigheter kan ha svårt att upptäcka. Det är brott som är vanliga i byggbranschen. Enligt finansministern uppgår summan av felaktiga utbetalningar till uppskattningsvis 18 miljarder per år. 

Satsningen är en del i regeringens kommande höstbudget och följer förslag som lades fram i en utredning förra sommaren. Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens på Byggföretagen, välkomnar regeringens förslag. Det är en satsning som han anser stödjer det arbete Byggföretagen tillsammans med övriga aktörer i och kring byggsektorn gör för att ta itu med fusk och oegentligheter i branschen, säger han.

Att tränga bort de företag som inte sköter sig och att styra affärerna mot de schysta byggföretagen är en ödesfråga för hela byggsektorn och en förutsättning för en attraktiv, sund och säker bransch.

– Att tränga bort de företag som inte sköter sig och att styra affärerna mot de schysta byggföretagen är en ödesfråga för hela byggsektorn och en förutsättning för en attraktiv, sund och säker bransch, säger Claes Thunblad.

Det behövs så klart mer information om hur den nya myndigheten är tänkt att arbeta. 

– Men jag förutsätter att en del av resurserna som tillförs med start redan nästa år riktas till bygg- och anläggningssektorn och förstärker det arbete som myndigheterna i samverkan med arbetsgivare och fack driver sedan flera år tillbaka, säger Claes Thunblad.

Han vill gärna se att myndigheternas arbetsplatskontroller förstärkas ytterligare och att de når hela landet. En annan viktigt fråga är en mildare sekretesslagstiftning så att beställare i alla led ska ha möjlighet till kontroll och uppföljning av entreprenörer och för att myndigheterna ska kunna dela information med varandra, vilket exempelvis utredaren Mikael Sjöbergs utredning över hur det myndighetsgemensamma regeringsuppdraget att bekämpa kriminalitet i arbetslivet föreslog i början av året.

 

Bild 1/2  

Foto: Nicklas Thegerström

Även den fackliga sidan inom byggbranschen välkomnar regeringens satsning. Till Dagens nyheter säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Företag och många politiker har allt för länge sett mellan fingrarna med fusk. Det här handlar om kriminell verksamhet som gör att utsatta människor blir utnyttjade, arbetsvillkor och löner dumpas, säkerheten åsidosätts och seriösa företag konkurreras ut, fortsätter Johan Lindholm.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

regeringen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.