Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill ha oannonserade besök på byggen

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Regeringen öppnar för att ge myndigheterna möjlighet att göra oannonserade arbetsplatsbesök. Enligt finansminister Anders Borg ska förslag arbetas fram under våren.


Inriktningen välkomnas av Björn Wellhagen, projektledare för Sveriges Byggindustriers (BI) projekt Krafttag mot svartarbete, som är glad att frågan kommit upp till regeringen så snabbt.

- Det tyder på att man tycker det är en viktig fråga.

Samtidigt saknar Björn Wellhagen besked från regeringen vad gäller ändrade former för företagens skatteinbetalningar.

Idag sker inbetalningar och källskatt och arbetsgivaravgifter i klump för alla anställda, men Byggbranschen i samverkan och Skatteverket vill att inbetalningarna ska göras för varje individ per månad.

Oannonserade arbetsplatsbesök parat med individuella skatteinbetalningar skulle göra det betydligt svårare att jobba svart. Men Björn Wellhagen vill inte gå så lång som att säga att enbart oannonserade besök är verkningslösa.

- Nej, men det blir skarpare om vi får båda ändringarna på samma gång och vi vill ha det så skarpt som möjligt så fort som möjligt, säger Björn Wellhagen.

Finansmarknadsminister Mats Odell öppnar också för ett återinförande av ROT-avdraget, men först när konjunkturen viker.

- Det är ett helt felaktigt synsätt som innebär att man kopplar ROT-avdraget till sysselsättning snarare än en åtgärd för att komma åt svartarbete i branschen. En sådan åtgärd skulle ha större effekt i högkonjunktur än i lågkonjunktur när det gäller att göra svart till vitt, säger Björn Wellhagen.

Tidigare försök att ge privatpersoner möjlighet att dra av kostnader för reparationer, ombyggnader och tillbyggnader (ROT) har fört över cirka 2 miljarder kronor per år från den svarta till den vita sektorn.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.