torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill satsa en miljard på vägunderhåll – flyttar pengar från järnvägen

Publicerad: 7 november 2022, 08:45

Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister, presenterade satsningar på vägunderhåll under måndagsmorgonen. Foto: Ninni Andersson / Mattias de Frumerie

Regeringen har presenterat planerade budgetsatsningar på infrastrukturområdet. Bland annat handlar det om mer pengar till vägunderunderhåll och satsningar på laddinfrastruktur.

Ämnen i artikeln:

SvepetbyggpolitikPolitikinfrastruktur

R


Under en pressträff på måndagsmorgonen presenterade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson tillsammans med landsbygdsminister Peter Kullgren satsningar på landsbygd och infrastruktur.

– I Sverige finns en underhållsskuld när det kommer till vägnätet. Vi satsar därför en miljard kronor på utökat vägunderhåll. Det kommer bidra till att förbättra framkomligheten i hela landet och trygga en konkurrenskraftig infrastruktur. Dessutom är en väl utbyggd laddinfrastruktur för såväl lätta som tunga transporter av stor vikt för att minska utsläppen från transportsektorn, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Läs även: Skanskas vd om hotade järnvägsplanerna: ”I slutänden handlar det om politiska prioriteringar”

Regeringen satsar därför 1 miljard kronor på vägunderhåll så att Trafikverket kan genomföra viktiga underhållsåtgärder som till exempel beläggningsunderhåll, linjemålning, broreparationer och trumbyten. Det bidrar till att säkerställa framkomligheten i hela landet och tryggar en konkurrenskraftig infrastruktur.

Pengarna kommer från två håll. Regeringen omprioriterar en mindre del av järnvägsunderhållet, 750 miljoner, till vägunderhåll. Omfördelningen mellan väg och järnväg drabbar inte järnvägsunderhållet eftersom Trafikverket kan omsätta dessa medel i järnvägsunderhåll först flera år framåt i tiden. Därutöver avsätter regeringen ytterligare 250 miljoner kronor till vägunderhåll. 

Utöver väginfrastrukturen satsas även pengar på laddinfrastruktur. Regeringen utökar satsningen för stöd till publika laddstationer för lätta fordon, laddstationer för tunga fordon samt tankinfrastruktur för vätgas till tunga transporter till totalt 1,09 miljarder kronor för 2023.

Läs även: Fördubblad orderingång för Svevia – inköpsarbetet viktig faktor i lönsamhetsförbättringen

Under 2024 och 2025 beräknas ytterligare 1 miljard kronor, respektive 505 miljoner kronor tillföras för samma ändamål.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev